Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Kachna pečená
(kni)
recept číslo: 754
kachna.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 kachna o váze asi 2 kg
sůl
kmín (majoránka)
50 g másla
vývar na podlévání
 

Postup


Kachnu dobře opláchneme zevnitř i na povrchu, necháme okapat a osušíme. Potom ji uvnitř i na povrchu osolíme a posypeme kmínem. Aby při pečení nevysychala, je dobré naříznout břišní stěny, do vzniklého otvoru prostrčit nohy a zašít nebo uzavřít jehlou či špejlí břišní dutinu. Na pekáči rozpustíme tuk, vložíme na něj kachnu prsíčky dolů, dáme do horké trouby a zvolna pečeme. Když je kachna na hřbetě dost opečená, obrátíme ji a již prudčeji ji dopečeme. Při pečení ji občas poléváme vypečenou šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar. Prsíčka můžeme při dopékání potírat máslem. Pečení kachny trvá asi třičtvrtě hodiny nebo hodinu, záleží to na její velikosti a na prudkosti pečení. Upečenou kachnu vyjmeme z pekáče a dáme na prkénko a pak ji podélně rozpůlíme tak, aby na jedné půlce zůstala celá páteřní kost. Tu pak vcelku odsekneme. Každou z půlek rozdělíme napříč asi na 4 díly - záleží to na velikosti kachny. Ze šťávy z pod kachny odstraníme přebytečný tuk a je-li jí málo, přilijeme k ní trochu vývaru. Krátce povaříme a přelijeme jí porce kachny. Kachna dobře chutná s knedlíkem (houskovým i bramborovým) a zelím (dušeným bílým nebo červeným). Samo pečení kachny nevyžaduje příliš častou pozornost kuchařky, a tak je možné ho dobře zkombinovat s přípravou přílohy a zelí. Při dobré přípravě a troše zkušeností se vše dá stihnout za zhruba za hodinu a půl. A potom už jen otevřeme vychlazené pivo (co také jiného) a pochutnáváme si. I s myšlenkou, že si takovéto kalorické a ne příliš dietní jídlo můžeme dopřát jen jednou za uherský rok. ?

Názory čtenárů

Ja tedy nevim kachnu taky pecu ale na pekaci rozpoustet tuk se mi zda zbytecne,kachna pusti dost sadla...
Lenka dne 14.11.2012 16:10:38
Tuk pod kachnu?????
pavel dne 13.11.2012 19:57:38
I ty šibale!!!
noname dne 28.1.2010 14:53:45
kolik je jeden uhersky rok?
Adam dne 28.1.2010 10:06:57
jednou za uhersky rok je zcela urcite nedostatecne
Kamil dne 20.12.2009 20:33:03
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".