Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Plněné papriky s rajskou omáčkou
(vde)
recept číslo: 702
papriky.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

Na papriky:
10 paprik
400 g mletého masa
100 g cukety
1 cibule
sůl
pepř
mletá sladká paprika
(1 vajíčko)

Na omáčku:
2 cibule
3 lžíce sádla (tuku)
3 lžíce hladké mouky
sůl
1 lžička cukru krupice
1/2 lžičky tymiánu
bobkový list
2 kuličky celého pepře
5 lžic rajčatového protlaku

+ 500 g těstovin na přílohu

 

Postup

Recept je opět určen pro začínající kuchařky, takže je velmi podrobný. Zkušené kuchařky číst nemusí - jediná odlišnost od klasických plněných paprik tu je použití cukety do masové nádivky, kterou se naplňují papriky.
Plněné papriky se nejčastěji vaří koncem léta a na podzim, kdy jsou papriky relativně levné, je jich dostatek a je možné si vybrat vhodné druhy. Nejlepší jsou (alespoň podle mého názoru) slovenské papriky se středně silnou stěnou, rovnoměrné a střední velikosti. Z paprik opatrně odstraníme stopku a semeník - paprika musí zůstat vcelku, aby se dala plnit nádivkou. Očištěné papriky samozřejmě omyjeme a necháme okapat. Na přípravu náplně můžeme použít prakticky jakékoliv mleté maso (lze nahradit i sójovým masem), osolit a okořenit jej (stačí pepř a paprika, ale lze také použít koření na mletá masa), přidat vajíčko a promíchat. Nastavit náplň lze například přimícháním strouhané cukety nebo vařené rýže. Někdo zase přidává kostičky uzeného masa. Hotovou nádivkou naplníme papriky (pomáháme si lžičkou, kterou náplň stlačujeme) a vložíme je do připravené rajské omáčky.
Příprava omáčky:
Oloupeme si cibuli a pokrájíme ji na kostičky. V kastrolu si rozpálíme 3 lžíce tuku (olej, sádlo) a cibuli na něm lehce osmahneme. Přidáme hladkou mouku a vytvoříme cibulovou jíšku. K ní přimícháme rajčatový protlak a koření. Za stálého míchání ředíme postupně vodou, až vznikne omáčka požadované hustoty. Necháme ji asi 10 minut povařit, vyjmeme z ní bobkový list a rozmixujeme jí, aby byla hladká. Vrátíme ji do kastrolu, vnoříme do ní naplněné paprikové lusky a vaříme. Vaříme je v kastrolu přikrytém pokličkou na mírném plameni asi 20 minut (záleží na velikosti paprik). Občas lehce promícháme, papriky otočíme a dbáme na to, aby se nepřichytily ke dnu kastrolu. Podáváme s těstovinami nebo s houskovým knedlíkem.
Poznámky:
Přípravu si můžeme usnadnit použitím polotovaru pro přípravu rajské omáčky. Pokud omáčku vaříme sami, je příprava jídla pracnější a vyplatí se udělat více porcí omáčky i paprik a část jídla uložit do mrazničky pro pozdější použití.

Názory čtenárů

Až NA TO,ŽE NĚKDO OPĚT RAJSKOU MÍSTO PASÍROVÁNÍ MIXUJE JSOU TADY TY RECEPTY CELKEM SLUŠNÉ A NEJSOU TUŽÁDNÉ PŘEVRATNÉ EXPERIMENTY TAK JAK TOOBVYKLE BÝVÁ.
Pavel10 dne 7.5.2014 11:12:05
dobry den pane nebo pani precetla jsem si vase nazory nektere se mi vubec nelibi plnene papriky varim skoro 30let a jsou super rychle hotove,pouzivam slovenske nebo madarske papriky.vyzkousejte muj recept mam ho zde na portalu dekuji.
Lenka dne 25.11.2012 17:46:19
U receptu se smaženými paprikami,jsem zapoměla dopsat že vložené papriky dáváme do omáčky tak aby byly kolem dokola pánvice.na talířek dáváme tedy celou papriku i se šťopkou polité omáčkou z rajčat s česnekem.Podáváme s pečivem
Minjaver dne 25.11.2012 13:49:44
A ještě poslední recept omlouvám se za chyby které dělám.Pokud bych to kontrolovala tak to nepošlu. Opečené papriky oloupat očistit ze semen a papriky pokrájet na menší kousky.Rajčata rozříznout křížem osolím a upeču v troubě.Oloupu přidám k pokrájeným paprikám přidám 3-4 rozetřených stroužků česneku, osolím přikápnu pár kapek slunečnicového nebo olivového oleje a vše buď rozmixuji nebo dřevěným tloučkem rozetřu.Tuto směs lze přidávat k masu když přidáme jednu pálivou papriku nebo použít na chlebíčky na které jsme nejdříve dali plátek balkánského sýru a pak tuto pomazánku do které můžeme přidat rozdrobený balkánský sýr.Ale lze ji jíst též jako večeři s pečivem.Nepíšu množství protože každý si zvolí množství podle strávníků.
Minjaver dne 25.11.2012 13:38:33
Pokud mohu napíšu ještě jeden recept s paprikami.Zase jsou lepší kapie ale mohou to být i slovenské barevné papriky,ale každopádně masité. Papriky dám do pekáčku a opeču tak aby se dali oloupat.Šťopky musí však zůstat.Oloupané papriky osolíme obalíme v hladké mouce a osmažíme na oleji do zlatova.Odložíme na talířek na teplé místo.a do tuku kde jsme smažili papriky dáme blanšírované ,oloupané a na kousky pokrájené rajčata a necháme rozvařit.Přidáme 3-4 rozetřené stroužky česneku a nakonec špičky paprik rozřízneme nad talířek do kterého zachytíme paprikovou šťávu která z nich vyteče.Šťávu z paprik dáme do rozvařených rajčat a pak zastrčíme papriky špičkami do omáčky aby se do nich dostala ta omáčka kolem dokola pánve tak že jen šťopky jsou nad tou omáčkou vidět.Podáváme s chlebem.Je to výborná večeře.Na jednu porci dáme tak 3 papriky.
Minjaver dne 25.11.2012 13:21:03
Já dělám papriky tak,že si povařím rýži na polo,vycedím z ní vodu,2 velké cibule pokrájím a na oleji(slunečnicovém)osmažím do sklovata.Do větší mísy dám uvařenou kulatozrnou rýži,osmaženou cibulku,sůl,pepř čerstvě pomletý, zelenou hladkolistou petrželku pokrájenou na drobno,1 lžičku polohrubé mouky,čubrici česky zvanou saturejku,(žádné maso) odřezky z paprik které jsem u šťopky okrájela opláchla a na drobno pokrájela.1vajíčko vše pořádně zamíchám.Na toto plnění používám kapie které uvnitř slabě vytřu solí a pak je naplním.Dám do pekáčku.zbytek náplně rozestřu mezi papriky a zaleju vodou do které jsem dala hovězí bujon a rozpustila jeden větší rajský protlak.Prošlehám krátce aby se vše dobře propojilo a papriky s tím zaleju tak,aby byli ponořené.Dám do trouby péct a to tak dlouho dokud se voda nevypaří.PAPRIKA JE SLADKÁ a má aromatickou pikantní chuť.Pro lidi kteří chtějí nějaké to kilo shodit ale i pro ty kteří mají rádi trošku něco jiného je to výborná papinka. A jestli mohu poradit je lepší použít kulatozrnou rýži. Podáváme s čerstvým chlebem. Pokud dávám maso do paprik stejným způsobem udělám náplň jen přidám mleté maso.Papriky zde mohou být i ty masytější.zde po osolení vniřku posypu zevniř trošičku polohrubou moukou ale opravdu jen trošičku.Pak je dám do hrnce podleji necelým půllitrem vody a na slabém ohni dusím. Ta omáčka má pak paprikovou chuť pak teprve když jsou papriky napůl podušené v mysce si dám protlak cukr trošku skořice a citronovou šťávu a 1lžíci hladké mouky .Vše rozkixuji na hladkou štávou zaleju papriky opatrně promíchám a nechám povařit 5 minut na slabším ohni aby se nepřichitili.Omáčka je lahodná.
Minjaver dne 25.11.2012 12:56:42
Do masové směsi je možno přimíchat nastrouhanou a vymačkanou cuketu.
Jan Poličanský dne 24.7.2012 15:06:38
Plněné papriky miluji i má rodinka, nejlépe přidám do mletého masa ještě i opranou rýži a pak je napěchuji a upeču, či uvařím, s rajskou omáčkou dohromady, nemají chybu.
Cambriaa dne 16.7.2012 15:56:06
dobré taky to dělám 2.6.2012
Zavadilová dne 2.6.2012 10:43:52
Taky mám ráda na paprice sem tam nějaký ten "opečený flek".Opečení předem papriku i krásně rozvoní.Dělám podobně jako "nada" a je to tak výborné.
tralala dne 7.9.2010 20:59:03
Opeču plněné papriky bokem a pak je podusím. Omáčku raději zahušťuji tak, že mouku rozkvedlám v mléce a pak povařím s ostatním. Pokud mohu radit , dávám hrstku strouhaného perníku a trošku kečupu. Dnes jsme zrovna toto obědvali. Jo a papriky dám na konec do omáčky s trochou toho sosu co pod nimy vznikl.Chvíli spolu povařím
nada dne 7.9.2010 14:15:12
jen pro ty začátečnice.... ta cibulka se nejdříve osmaží, než se dá do té masové směsi...
Petra dne 2.9.2010 10:11:05
Dobrý den,já do paprik nacpu sekanou,podleji trochu vodou,dám trošku sádla a peču v troubě ,po upečení spojím s klasickou rajskou,je to vynikající,hodně se tím opekem ochutí i omáčka..Marie
Marie dne 1.9.2010 12:56:55
ahoj...akorát vám mohu poradit...mě když zbytek z směs z plněných paprik ( maso,rýže) tak udělám z nicg kuličky a dám je do trouby pééct a taky se výborně hodí do rajské omáčky
mončis dne 1.8.2010 06:25:18
No to je teda jméno:Hnus vaclav :-))?! A k receptu nenapíše nic. Rajská je vděčným jídlem kdykoliv.
tralala dne 18.5.2010 20:46:38
Hnus
vaclav dne 17.5.2010 22:18:39
Supr recept, jednoduchý, rychlý a hroooozně dobrý.
Peréz dne 12.3.2010 13:49:17
Dobré plněné papriky, ze sojového masa prostě vyrobit nelze! Nedoporučuji!
Eva dne 23.1.2010 13:28:48
jednoduche,dobre,parada.....
libuse dne 11.1.2010 17:16:51
Výborné!!! Děkuju! :)
Lucie dne 24.11.2009 12:43:45
Vynikající recept :-) papriky jsem jen nevkládala do omáčky, ale upekla na bramborových plátkách v troubě a omáčkou polila až na talíři.. všem chutnalo. Díky :-)
Simona Š. dne 1.11.2009 12:46:53
vyborna majda doporucuji:-)a v mikro.se da warit w poho wse ....pecu w ni i babovku:-))
mobby dne 29.10.2009 23:16:03
jen prase muze varit v mikrovlnce.dobrou chut fastfood people
tomas dne 22.10.2009 11:38:40
I když nejsem kuchařka začátečnice, ráda jsem podle receptu, vařila plněné papriky byly báječné, aby se mi nepřipálily, tak jsem je dala do trouby na 40 minut. Skoubila jsem základní recept s prvním návodem v komentáři a bylo to báječné. Díky děvčata
justynka dne 6.7.2008 11:28:30
Dávám do plněných paprik půl na půl mleté maso a vařenou rýži (osolím a opepřím). Odpadá příloha, je v paprikách a navíc po uvaření jsou papriky stále plné a "neplandají" na nádivce. Pokud je více nádivky než místa v paprikách, přimíchám do ní vajíčko a zavařuji ji do omáčky jako kuličky (asi 4 cm v průměru), které se trošku rozvaří a ještě zahustí omáčku. Děti to milují a říkají tomu "bobky".
preclik dne 13.5.2008 09:31:50
Odpověď pro Českou hospodyňku:
Obracet se papriky nemusejí. Výkon asi 80 %. Doba závisí na množství, jako u všeho, co se dělá mikrovlnami. Pokud jich není mnoho najednou, je doba řádově v minutách. Je to nutno vyzkoušet.
dne 31.5.2004
Dotaz pro MM:
Jak dlouho a při jakém výkonu mikrovlnky se takové plněné papriky "vaří". A obracejí se?
Česká hospodyňka dne 26.5.2004
Přípravu si můžeme hodně usnadnit také tím, že naplněné papriky položíme na mísu z varného skla a "uvaříme" je mikrovlnami. Odpadá nebezpečí přichycení paprik nebo rajčatové omáčky. Můžeme je pro obměnu podávat bez omáčky k vařeným bramborům jen s vypečenou šťávou.
MM dne 25.5.2004
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".