Z cukety odstraníme oba kraje a překrájíme ji na špalíčky o výšce asi 3-4 cm. Vnitřek špalíčků vydlabeme tak, aby zůstal u slupky alespoň jeden centimetr dužiny. Získanou hmotu pokrájíme na menší kousky (semena v ní ponecháme, jsou zdravá a chutná!) a promícháme ji s prolisovaným česnekem. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nasekáme, žampiony očistíme a také nakrájíme. Na másle všechny připravené suroviny podusíme. Když žampiony měknou, přidáme na kostičky nakrájený rohlík (žemli) a opečeme. Rajčata spaříme, oloupeme, jemně nasekáme a přimícháme ke směsi, kterou ještě osolíme, opepříme a okořeníme oreganem. Zapékací misku vytřeme tukem a vložíme do ní připravené cuketové soudečky těsně jeden vedle druhého. Každý soudeček naplníme připravenou směsí a na povrchu trochu pokapeme olejem. Zapečeme v troubě po dobu asi 20 minut. Před podáváním posypeme zelenou petrželkou nebo můžeme také ke konci zapékání posypat hrubě nastrouhaným tvrdým sýrem.
Poznámky:
Obdobně lze plnit mladé cukety. V tomto případě je podélně rozřízneme na poloviny, vydlabeme a dále postupujeme obdobně. Rozdíl je pouze ve "tvaru" cuket.