Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Kynutá bábovka s rozinkami
(vde)
recept číslo: 604
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

3 žloutky
100 g moučkového cukru
150 g tuku (Hera, máslo)
sůl
citrónová kůra z půlky citrónu
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
50 g rozinek
trochu rumu
30 g droždí
50 ml mléka na kvásek
tuk na vymaštění formy
jemná strouhanka na vysypání formy

 

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek - do vlahého mléka rozdrobíme droždí, přidáme asi půl kávové lžičky cukru a polévkovou lžíci mouky. Nádobu se surovinami na kvásek přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout asi 30 minut. Rozinky namočíme do rumu a necháme je nabobtnat (je dobré to udělat už den předem). Žloutky, moučkový cukr a změklý tuk utřeme vařečkou do pěny. Přidáme trošku soli a nastrouhanou citrónovou kůru. Potom postupně přidáváme polohrubou mouku a mléko, rozinky a vykynutý kvásek. Těsto vařečkou vypracujeme, až je hladké a necháme je ještě asi půl hodiny kynout. Mezitím si vymažeme formu na bábovku tukem a vysypeme strouhankou. Z vykynutého těsta vytvarujeme rukama válec, který se dá dobře vložit do formy na bábovku. Po naplnění těsta do formy jej necháme ještě chvíli kynout a potom bábovku pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu asi 60 minut. Je hotová tehdy, když se začne trochu na okrajích oddělovat od formy. Po vyklopení z formy ji necháme vychladnout na drátěné podložce (lze použít i kovový podstavec z mikrovlnné trouby určený ke grilování). Před podáváním bábovku pocukrujeme.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".