Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Pivařský špíz
(vde)
recept číslo: 600
pivspiz.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

400 g vepřové kýty
2 nožičky klobásy (ostravské, horácké apod.)
150 g anglické slaniny
2 zelené papriky
3 cibule
200 ml světlého piva
2 lžíce sterilované červené papriky
sůl
pepř
olej (sádlo)
špejle
 

Postup

Nejvíce času zabere příprava surovin před vlastní tepelnou přípravou. Maso z kýty nakrájíme na tenké plátky, ty lehce naklepeme (třeba i přes fresh folii) a rozkrájíme tak, aby vznikly čtverce asi 3x3 cm. Klobásy oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Také anglickou slaninu nakrájíme na tenké plátky a potom každý plátek na kostičky o trochu menší než je vepřové maso. Ze zelených paprik odstraníme jádřince, opláchneme je, necháme okapat a také nakrájíme na kostičky velikosti asi 3x3 cm. Cibuli oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a ty rozdělíme na jednotlivé "lístky". Takto připravené suroviny napichujeme střídavě na špejli (paprika, klobása, cibule, vepřové maso, anglická slanina). Osvědčilo se mi začínat a končit paprikou. Připravené špízy opepříme. Na pánvi si rozpálíme tuk (olej, sádlo) a špízy se všech stran krátce osmahneme a vyjmeme. Do výpeku poté přidáme pivo, sterilovanou červenou papriku, sůl a promícháme. Znovu vložíme opečené špízy a zvolna dusíme pod pokličkou asi 10-15 minut. Během dušení je alespoň jednou obrátíme, aby do sebe dobře natáhly chuť piva. Podáváme s bramborem nebo s čerstvým chlebem. Sklenice piva k jídlu bude samozřejmě také stylová.

Poznámka: Z uvedeného množství je asi 8 menších špízů - počítáme dva na porci. Složení špízů jde samozřejmě obměňovat podle fantazie a podle surovin, které máte k dispozici.

Názory čtenárů

Špízy jsou moc dobré, jen bych opravdu nepsala že nakrájíme na kostičky velikosti 3x3cm, vždyť to rozum dá.... :) mňam mňam.
petra dne 2.1.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".