Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Babiččina rajská omáčka*
(vde)
recept číslo: 420
rajska.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

40 g másla
20 g cibule
4 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
1 hřebíček
1/2 cm skořice
malý kousek bobkového listu
trochu tymiánu
citronová kůra
10 g cukru
40 g mouky hladké
10 rajských jablíček
(2 vrchovaté lžíce protlaku)
šťáva z půlky citronu
(2 lžíce červeného vína)

 

Postup

Aby byla rajská omáčka krásně voňavá, je k tomu potřeba všechno koření, které je uvedeno v seznamu surovin. Plus samozřejmě čerstvá dobře vyzrálá rajská jablíčka (ideální jsou ta z konce léta, ve kterých je plno konzervovaného sluníčka) nebo dobrá rajčata konzervovaná, která se při přípravě rajské omáčky vyplatí zejména v zimním období. Je také možné použít místo rajských jablíček rajčatový protlak. A jak na to?
Používáme-li čerstvá rajčata, opláchneme je, spaříme, oloupeme slupku a nakrájíme je na osminky. Konzervovaná bývají již oloupaná, stačí je jen nakrájet. Potom si oloupeme cibuli, pokrájíme ji na kolečka a osmahneme na rozehřátém másle do růžova. Přidáme celý pepř, nové koření, skořici, bobkový list, tymián, hřebíček, citronovou kůru a lžíci cukru. Zamícháme, přisypeme mouku a necháme ji za občasného míchání zežloutnout. Přidáme rajská jablíčka nebo rajčatový protlak, dobře promícháme a chvíli dusíme. Potom zalijeme hovězím vývarem (nebo osolenou vodou) a dobře povaříme. Téměř hotovou omáčku podle chuti okyselíme, osolíme a případně přisladíme, můžeme přidat i několik lžic červeného vína. Na závěr omáčku procedíme - odstraníme tím zejména koření. Podáváme s vařeným hovězím masem a s houskovým knedlíkem.
Poznámka:
A pokud vás tohle složitější vaření nebaví, použijte některý z výrobků našich potravinářských firem.

Názory čtenárů

je vyborna chodi na ni vnoucata nam take chutna
jolana dne 9.5.2013 14:34:45
Dělám stejnou, jen přidávám trochu mléka a trochu marmelády - to mi poradil známý kuchař
akludad dne 14.4.2013 22:01:06
TED JSEM DODĚLALA A JE VYBORNÁ VELICE VŠEM DOPORUČUJI
TERKA dne 16.3.2013 09:13:33
A vodu tam mám dát?
Simon dne 16.7.2011 14:21:28
Vyborna:):)
D dne 16.5.2011 13:29:49
Tohle je opravdu dobrá rajská ;-)
Míša dne 3.3.2011 15:13:34
No to me poser to je tak dobrýýýýý papu fakt vyborný.
Thomas dne 11.11.2010 11:02:01
výborná, nejlepší!!!!!!!děkuji
jana dne 25.10.2010 15:29:37
No s těmi perníčky to teda není špatný nápad....určitě zkusím
Stáňa dne 11.9.2010 21:46:51
Ano, klasika.Takto jsem ji naučila vařit i moje děti.Milují špagety s touto omáčkou. Nemohou pochopit, jak někdo si na špagety naleje studený kečup a sní to.Vždyť než se uvaří těstoviny, je rajská hotová :-) Trocha práce navíc, stojí za tu námahu pro pochoutku, která vznikne. Výborné!!!
Barbora dne 28.8.2010 11:02:51
Ano, klasika.Takto jsem ji naučila vařit i moje děti.Milují špagety s touto omáčkou. Nemohou pochopit, jak někdo si na špagety naleje studený kečup a sní to.Vždyť než se uvaří těstoviny, je rajská hotová :-) Trocha práce navíc, stojí za tu vinikající pochoutku, která vznikne. Výborné!!!
Barbora dne 28.8.2010 11:00:27
Na to jak rajskou nemusim, je tahle opravdu výborná!
Blesk dne 23.12.2009 11:14:17
luxusně sem uvařil svou prvou rajskou dle vašeho skvělého receptu.) díky
ivin dne 6.12.2009 13:20:33
Děkuji za recept,moc jsme si pochutnali.
buriank dne 29.6.2008 10:42:15
Někomu to možná bude připadat zvláštní, ale já rajskou nezahušťuji moukou, ale perníkem na strouhání, případně rumovými perníčky(rozmixovaným v trochu vody). Omáčka za krásně obarví.
Katka dne 2.5.2007
Výborná - díky za receptík.
Mirka dne 24.6.2006
Rajskou máme moc rádi, dlouho jsme ji neměli, tak ji uvařím co nejdříve.
maj dne 25.8.2005
Ach, jak jsou tady všichni romantičtí (plno konzervovaného sluníčka). Já se picnu.
můrka dne 26.5.2004
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".