Kachní játra očistíme od blanek a žilek, opláchneme, necháme okapat a uložíme do mrazáku asi na 15 minut, aby se zchladila.
Portské víno nalijeme do kastrolku s větším dnem nebo na pánev a necháme ho zredukovat (odpařit) asi na třetinu původního množství. ¨Předem také připravujeme přílohu (rýži, různě upravené brambory nebo třeba bulgur, který je na fotografii). Omytou hrušku rozkrojíme na čtvrtky, pokapeme citrónem a nakrojené strany opečeme na oleji s kouskem másla. Místo hrušky můžeme použít i silnější plátky jablek, které trochu posypeme cukrem. Ten při opékání zkaramelizuje.
Kachní játra připravujeme jako poslední. Opečeme je po obou stranách na pánvi, kde jsem opékali hrušky (podle potřeby přidáme trochu oleje nebo kousek másla). Játra neopékáme dlouho, musí zůstat uvnitř trochu růžová. Nakonec je mírně osolíme. Po vyjmutí játra udržujeme v teple. Na pánev nalijeme zredukované portské, promícháme, oddělíme výpek ode dna, chvilku prohřejeme. Omáčkou z portského polijeme játra na talíři.