Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Zázvorky IV
(ZKo)
recept číslo: 3148
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

2 vejce
2 žloutky
280 g cukru (může být jemnější krupice)
280 g hladké mouky
citronová kůra
lžička mletého zázvoru

 

Postup

Vejce, žloutky a cukr šleháme do zhoustnutí. Do prosáté mouky vmícháme zázvor a nastrouhanou citronovou kůru. Zázvor nejlépe z čerstvě otevřeného sáčku, loňský bude i přes uzavření v zabroušené skleničce nejspíše zvětralý. Mouku vmícháme do utřené hmoty, zpracujeme těsto. Nenechte se zaskočit vzhledem těsta, to bude proti lineckému řídké, přesto se snažíme při dalším zpracování vpravit do těsta jen minimum mouky. Část těsta odebereme, poprášíme lehce moukou a na moukou posypaném mikrotenu pomoučeným válečkem zlehka vyválíme a vykrajujeme zázvorky z plátu silného 7 mm. Formička by měla mít tvar mořského koníka. Klademe na papír. K odkrojkům přidáme opět část těsta z mísy, lehce propracujeme a pokračujeme ve vykrajování do úplného spotřebování těsta. Zázvorky necháme přes noc odpočinout. Pečeme zvolna do bleda ve vyhřáté troubě, jen spodní část zázvorek má být do růžova. Zprvu troubu neotevíráme, aby zázvorky vyskočily a neklesly. Pozor, po vychladnutí jsou velmi tvrdé. Ukládáme v krabici s krajícem chleba nebo kousky jablka, aby pečivo zvláčnělo.
Z těsta lze také vyválet i malé válečky, které nožem z jedné strany šikmo nakrojíme jako hřeben nebo použijeme dřevěnou formičku vydlabanou do tvaru čerstvého kořene zázvoru.

Poznámka: jde o velmi starý, ale ověřený předpis

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".