Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Bramborový salát
(vde)
recept číslo: 299
bramsalat.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1,5 kg brambor
250 g vlašského salátu
250 g měkkého salámu
1 cibule
3 vajíčka
2 mrkve
3 kyselé okurky
3 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce majolky
2 lžíce sterilovaného hrášku
2 lžíce bílého málotučného jogurtu
sůl
pepř

 

Postup

Na bramborový salát existuje celá řada receptů a jsem přesvědčena, že každá rodina má ten svůj a pečlivě jej připravuje zejména na Štědrý večer. Pokud je tomu tak, nemusíte dále číst.
Pokud máme kvalitní brambory, pečlivě je umyjeme, nejlépe kartáčkem a dáme se vařit ve slupce. Jinak samozřejmě dáme vařit oloupané brambory- Poté si dáme vařit vajíčka na tvrdo. Očistíme mrkev, nakrájíme na kostičky a také ji chvíli povaříme ve slané vodě. Vody na mrkev dáme poměrně málo, trochu ji osolíme a přidáme kousíček másla. Mrkev by měla zůstat spíše tvrdší. Používáme-li zmražený hrášek (je docela dobré ho mít po ruce v mrazáku), dáme ho také na pár minut povařit do slané vody. Vajíčka uvařená na tvrdo oloupeme a nakrájíme na kráječi. Kyselé okurky také nakrájíme na kostičky. Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a pomocí protlačovacího sítka nakrájíme na hranolky. Salám také nakrájíme na kostičky, rovněž cibuli oloupeme a nakrájíme. Suroviny, které připravujeme, dáváme do "pracovní" salátové mísy, která bude sloužit pouze k míchání salátu. Musí být dostatečně velká, abychom při míchávání neměli problémy s místem. Nakonec přidáme vlašský salát, majolku a jogurt, plnotučnou hořčici,trochu posolíme, malinko popepříme a vařečkou zamícháme. Mícháme ovšem pouze tolik, aby se suroviny rovnoměrně promísily, neměly by se však "rozmazávat". Poté salát ochutnáme a případně dochutíme - počítáme však s tím, že bude mít výraznější chuť za dvě až tři hodiny. Jsme-li s chutí spokojeni, lze salát přemístit do mísy, ve které jej budeme servírovat a samozřejmě ozdobit. Ke zdobení můžeme použít např. kolečka rajčat, proužky papriky, kolečka salámu či plátek vajíčka uvařeného natvrdo nebo kyselou okurku.
Důležité upozornění: Poměr majonézy, vlašského salátu a nízkotučného jogurtu lze prakticky libovolně měnit. Záleží na Vás, do jaké míry chcete mít salát kalorický. Lze použít i samotný jogurt místo majonézy, vlašský salát lze nahradit větším množstvím zeleniny.

Názory čtenárů

Do doma připravovaného salátu bych měl přidávat hotový kupovaný sajrajt (vlašský salát). Máte pravdu, to opravdu není ke čtení.
drMilan dne 30.4.2011 20:00:49
Já dělá bramborový salát,tak jako moje babička.Vařené brambory krájím ručně na plátky,potom si svařím trochu vody,přidám do ní sůl,pepř,ocet a cukr.naliji to do nakrájených brambor,přidám na jemno cibuli,okurky a trochu kvalitního oleje.Salát je velmi chutný a je v něm plno šťávy,není suchý.Majonézy a jiné ingredience by mi ho zkazily.
fany dne 28.12.2007
Myslím,že to není zas až tak špatný nápad.hlavně pro začínající hospodyňky
Jindra dne 26.9.2004
Komu se to nelíbí, nemusí to jíst.
Lenka dne 3.2.2004
kazdy mame ten svuj spravny recept a tak je jasne ze nekomu nechutna slat od toho druheho kdyz je zvykly na jiny ja ho treba pripravbuji takto: brambory, mekky salam, kys.okurka,cibule,vajicko na tvrdo, hrasek,mrkev, majoneza nebo tatarka,pln.horcice, sul,pepr a jablko na zjemneni ale ne moc tak pul jemne nakrajet zkuste a uvidite
foggy dne 27.1.2004
Čtu tady samý "děs" , ale u nás máme právě takovýto "nezdravý" s majolkou a kupovaným
"vla?ákem" moc rádi...pravda jíme ho velmi zřídka.
Jirka dne 6.2.2002
Děs
Bery dne 31.1.2002
Tohle mne také vyděsilo
Dávat do domácího salátu kupovaný vlašský je děs
já používám brambory, kyselou okurku, sterilovanou mrkev s hráškem, navíc vodou s octem, solí a cukrem spařím jemně krájenou cibuli
žádnou uzeninu, to je zcela zbytečné a nezdravé
a dochutím solí, cukrem, octem a co je důležité - našla jsme to v receptuře v jedné profi příručce - pár kapkami worčestru
muž jí salát bez majolky
tak mu část oddělím
do zbývajícího dám tatarku a bílý jogurt, spíš víc toho jogurtu
a je to lehké a voňavé a dobré
Jana dne 8.1.2002
První recept, u kterého jsem se oklepala.Ale každý máme jiné chutě. Můj recept- brambory, kyselé okurky, cibule, jablko/ tvrdé, kyselé/. Vše na drobné kostičky, light majonéza,sůl, bílý pepř. Jíst až druhý den.
Eva. dne 4.9.2001
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".