Začínáme přípravou masových kuliček. K jemně namletému masu přidáme trochu soli a pepře, jemnou strouhanku a jemně nastrouhanou malou cibuli. Rukama masovou směs zpracováváme a postupně po lžících přidáváme zakysanou smetanu. Masová směs by měla být stejnorodá, dobře propracovaná, aby se masové kuličky nerozpadaly.
Čajovou lžičkou odkrojíme kousek masové směsi a mokrýma rukama vytvoříme hladkou kuličku o průměru 2,5 až 3 cm. Takto připravené kuličky buď osmažíme na pánvi na oleji (občas pánví pohneme, aby se osmažily rovnoměrně), nebo ve fritovacím hrnci. Další možností je upéct je v troubě rozložené na papíře na pečení (výhodou je, že je to úplně bez tuku). Nebo je naskládáme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem (málo) a taktéž upečeme v troubě.
Zatímco se nám kuličky pečou, věnujeme se přípravě omáčky. Použijeme kvalitní konzervovaná nasekaná rajčata a pokud možno český česnek, který je pikantnější. A nezbytné jsou i chilli papričky, které nasekáme a měli bychom jich mít nejméně čajovou lžičku. V kastrolu rozpálíme trochu olivového oleje a chilli papričky a plátky česneku na něm orestujeme. Vlijeme obsah obou rajčatových konzerv, promícháme a přidáme lžičku kaparů a na kolečka nakrájené olivy (černé, zelené či žádné). Necháme asi 15 minut společně podusit, na posledních pět minut do omáčky dáme prohřát také masové kuličky.
Podáváme s těstovinami.