Nejdříve si připravíme zeleninovou náplň. Mrkev a celer očistíme a jemně nakrájíme nebo nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme zeleninu, houby, rozmarýn, trochu soli a pepře. Restujeme jen velmi krátce. Nakonec přidáme jemně nasekanou zelenou petrželku. Odstavíme ze zdroje tepla a necháme zchladnout.
Používáme-li zmrazené pstruhy, stačí na jejich přirozené rozmrazení v pokojové teplotě asi 3 hodiny. Potom je opláchneme, osušíme a zevnitř i vně osolíme a opepříme. Břišní dutinu naplníme zeleninovou směsí a boky pstruha oběma rukama sevřeme, zelenina se v břišní dutině přizpůsobí a lépe tam drží. Každou rybu obalíme dvěma až třemi plátky slaniny a položíme na plech vyložený papírem na pečení. Ryby ještě na povrchu pokmínujeme.
Vložíme do trouby rozehřáté na 180 až 200 st. C a pečeme cca 20 minut. Slanina by měla být krásně křupavá. Mezi tím se věnujeme přípravě přílohy – stačí klasické vařené brambory třeba posypané zelenou petrželkou. Můžeme použít i americké brambory, hranolky nebo méně tradiční bramborové špalíčky.
Poznámka: inspirace pro tento recept je z pořadu Kluci v akci.