Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Můj houskový knedlík vařený v páře
(Ham)
recept číslo: 2257
houspar.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

½ kg polohrubé mouky
špetka soli
1 vejce
asi 250ml vlahého mléka
½ sáčku suchých kvasnic
2 rohlíky
 

Postup


Do mouky se přidáme kvasnice, sůl, vejce a přilijeme vlahé mléko. Vypracujeme těsto (můžeme dělat v hnětači). Pak přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a necháme vykynout na teplém místě (dávám ho do polštářku, vykyne za hodinku). Z těsta vytvarujeme šišky a opět je necháme vykynout.
Do většího kastrolu dáme asi 3 cm vody, položíme na něj plátno, ovážeme nití, přiklopíme dalším hrnkem a dám vařit. Když se voda vaří, položíme na plátno dvě šišky knedlíků, přikryjeme hrncem a vaříme podle velikosti 30 - 35 minut. První knedlík rozkrojíme v prostědku, abychom viděli, jestli je hotový, sejmeme druhý a nechám 10 minut vypářit. Tento knedlík nejde nakrájet na kráječi, musíme ho krájet ručně ostrým nožem a pokaždé namočit do vody. Je moc nadýchaný, někdo tento typ knedlíků nemá rád.
Z tohoto množství mouky jsou 4 malé šišky nebo 3 větší. Je třeba se řídit velikostí kastrolu, který máme k dispozici. Takto vařené v páře dělám i blbouny (ovocné), a ty jsou hotové za 10 minut. Jsou nadýchané a moc dobré. Recept mám už léta od své švagrové, která pochází ze Slovenska. Ona ty rohlíky nejdříve osmaži na oleji, ale to už já nedělám.

Názory čtenárů

.......a bůh stvořil knedlík .....děkuji za super recept
37rio dne 24.1.2015 12:20:10
Za koupila jsem si el. Paric zn Tefal Vlozim knedliky ve testosterone a zapnu na 20 minut. Zarucene dokonaly knedlik !
Hanna dne 5.9.2014 01:08:58
Ahojte všichni. Veškré knedlíky, vařené na páře, dělala moje maminka a naučila nás to taky. Postup prakticky stejný, jako je v uvedeném receptu, jen krájení jiné - režnou nebo jinou pevnou nití. Knedlíky jsou krásně nakrájené, krájení nití je velmi snadné. Hodně kuchařských úspěchů a zdravím Míla
Míla dne 6.7.2013 13:56:22
ahoj ziju v americe a tady je jen hladka mouka nikdy se mi knedliky nedarili a to jsem jich zkousela az do dnes kdyz jsem narazila na vas ,,uzasny recept .,,, povedli se najednicku jeden je trochu hutnejsi ale to tim ze jsem ho zapomela nechat vykynout po upatlani ale ten druhy mnam.. dekuju moc
helen ferenec dne 10.11.2012 00:14:09
ahoj ziju v americe a tady je jen hladka mouka nikdy se mi knedliky nedarili a to jsem jich zkousela az do dnes kdyz jsem narazila na vas ,,uzasny recept .,,, povedli se najednicku jeden je trochu hutnejsi ale to tim ze jsem ho zapomela nechat vykynout po upatlani ale ten druhy mnam.. dekuju moc
helen ferenec dne 10.11.2012 00:14:03
Dobry den,pripojuji se k debate,jak se nelibi cizincum nase knedliky.Delam v kuchyni v Rakousku a muzu dodat,ze jejich knedliky...to je pane hnus!Ale je to vec nazoru. ;)
Rodeo dne 31.3.2012 19:18:09
Odpověd na dr.Milan-když se cizincům nelíbí náš knedlík tak at se podívají co jedí doma a nemusí si ho dávat když se jim zvedá žaludek,myslím že česká kuchyně není špatná to jenom ti co si myslí že znají svět se doma nacpou knedlíkem a zbytečně prudí
Tomíčková dne 17.2.2012 13:56:49
Vyzkoušeno a nemá chybu,kam se hrabe kupovaný
Tomíčková dne 17.2.2012 13:51:51
Zkusím ten pečící papír na pařáku.Jestli to bude dobré, dám na vědomí všem kámoškám, zdá se to dobrý nápad !Ať žijí knedlojedi !
Jiřina dne 7.7.2011 14:48:27
Prosím vás, neříkejte tomu houskový knedlík, když se jedná o kynutou buchtu! (Bohužel tohle se servíruje v českých a moravských hospodách a prodává v obchodech). Nedivím se, že z této "speciality" se cizincům dělá nanic.
drMilan dne 30.4.2011 20:24:53
Tak to nevydržím a musím si "rejpnout", ty kupované knedle jsou pekelné a ten, kdo říká, že jsou docela dobré, nikdy nejedl pořádný knedlík. No, ale proti gustu žádný dišputát, ale doporučuji alespoň jednou vyzkoušet ten domácí. Já ty kupované přidávám do žrádla toulavým kočkám, protože jinak bych je neuživila.Ale kdybych měla čas, tak vařím domácí i pro ty kočky, protože vyjdou levněji. Myslím ty domácí. Dělám klasický, jako je nabízený recept, jen místo mléka dávám vodu, jsou stravitelnější a načechranější. Ahoj všem knedlomilcům.
suzymon dne 29.3.2011 15:05:33
Ahoj,houskové knedlíky se nejlépe krájení obyčejnou nití. Nit uchopíme do rukou,podsuneme pod knedlík,nad ním překřížíme a stáhneme. tak nakrájíme na plátky, aniž bychom knedlík zmáčkli.
suzymon dne 29.3.2011 14:49:10
Mne naučila moje tchyně vařit v páře veškeré knedlíky, vařím je na pařáku v utěrce, od té doby nemám knedlík jako beton a nerozvařím ho. Moje rodina už nejí jiný. A co jsem dostala pekárnu na chleba, odpadlo mi i zadělávání a kynutí v peřinách. Takže hezky v deset zapnu pekárnu a v půl dvanácté už vařím knedle a v poledne jsou na stole. Vřele doporučuji.
kordulice dne 30.11.2010 23:21:34
Zdarec, pane Adamec-no to je nápad!
tralala dne 18.8.2009 17:57:42
Já používám k vaření knedlíků v páře čtvercovou pánev o straně asi 28 cm.Dám do ní asi na prst vody a do vody vložím talíř o co největším průměru k rozměru pánve.Talíř potřu olejem a dále je to jako v ostatních předpisech.Když se voda vaří vložím dvě šišky knedlíků,přiklopím polkičkou a vařím tak 30 minut.Odpadá použití útěrek i pečícího papíru.Ahoj.
Ed.Adamec dne 14.8.2009 16:05:31
Jo, šoupněte.Já jsem knedlík vyráběla podle vyprávění kolegyně,která si pamatovala jenom "metodický postup".Prostě obvyklé těsto na kynuté knedlíky jsem obohatila pěkně žloutky, aby bylo kypré.A pak už jen vykynout,válet, mazat olejem, nebo sádlem a překládat.Já měla knedlík spíš hranatý, jako kvádr.Dala jsem ho na pečící papír a ještě jednou pomazala.Zkoušela jsem špejlí, jako u buchty, kdy je hotový.Vyráběla jsem jedenkrát,právě pro tu změnu.
Eva dne 5.5.2008 20:11:38
Jo jo někde jsem o tom už taky slyšela, ale neměla jsem odvahu to zkusit. Evo, šoupněte ten recept sem, určitě je originální a v životě se má zkusir všechno. Zdravím.
Jana H. dne 5.5.2008 18:45:16
Vše se dá vyzkoušet.Podle televizního receptu jsem zkoušela i pečený knedlík.Kynuté "lepší" těsto se rozvalovalo, placka potřela sádlem, přeložila a to několikrát za sebou.Poté se knedlík upekl v troubě.Přeložená vrstva jakoby lístkovala.Také sušší, ale stálo to za změnu. Experimenty se někdy vyplatí, jindy zase....ne.
Eva dne 5.5.2008 18:23:28
Eviku, já do těsta dávám vždycky kousek sádla nebo másla - podle nálady, takže až tak suché nejsou.
Babala dne 1.5.2008 11:53:49
Moje řeč. Eva
Eva dne 25.4.2008 20:13:56
Evo, já ho vařím maximálně jednou do roka, jinak také kupuji. Pokud se neudělá ve větším množství, tak si myslím, že se to už ani nevyplatí ho dělat doma.A když jsem ho už udělala, tak jsem ho sem jen tak přidala
Jana H. dne 24.4.2008 15:32:44
Jsou dobré, pěkně hlaďoučké, nerozvaří se, nepraskají.Ale jsou trochu sušší.Takže jsem se vrátila k vařenému ve vodě, nebo koupím.Spíš tedy u mě platí ta druhá varianta.Domácí pouze svátečně, ať si rodinka moc "nezvyká".
Eva dne 23.4.2008 20:27:14
Ty můj milý knedlíku, knedlíky se bezesporu koupit dají, ale domácí je holt domácí. Bože, těch chyb, co jsem v tom předešlém příspěvku nasekala....omlouvám se.
Babala dne 21.4.2008 13:54:01
vařím ho v parním hrnci:)
dne 20.4.2008 07:18:44
Není třeba piplat se s plátýnkem, ovazovat nití a podobně, stačí dám na dno hrnce například pařák a na něj pečící papír. Papírem překryju i knedlíky tak, aby se nedotýkaly. Po uvaření knedlík propíchám vidličkou. Na páře dělám i knedlíky bramborové, tvarohové by šly určitě taky. Jo, ještě bych podotkla, že je dobré knedlíky před vařením pořádně uhladit, aby nepraskly. A není špatné občas rohlíky vyměnit za kostičky opraženého staršího chleba. Ten pečící papír je bezvy věc, odpadne pracné praní zapatlaného plátna. Stejně tak ho používám místo pracného vymazavání a vysypáváni hrnečků při vaření hrnečkových knedlíků. Knedlíky jdou perfektně vyndat. Na dno hrnečku dám kolečko papíru a po obvodu hrnečku proužek.
Babala dne 17.4.2008 06:42:41
dnes se daji koupit docela dobre knedle.
muj knedlik dne 16.4.2008 11:30:09
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".