Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Vzpomínka na Řecko
(vde)
recept číslo: 2126
vzporec.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g kvalitního vepřového (jehněčí) masa
2 lžíce olivového oleje
2 červené cibule
3 malé cukety
250 g třešňových rajčátek
3 stroužky česneku
2 lžíce citrónové šťávy
140 g černých oliv bez pecek ( 1 sklenička)
čerstvé oregano nebo majoránka
100 g balkánského sýra
hrst burských oříšků
sůl
 

Postup

V původním receptu bylo použito jehněčí maso, ale protože je méně dostupné, použila jsem kvalitní vepřové maso (vepřová kýta či vepřová panenka). Vlastní příprava jídla je velmi rychlá, jde vlastně o rychle opékanou směs, takže se vyplatí si nejdříve připravit všechny suroviny.
Maso nakrájíme na nudličky. Cukety omyjeme a nakrájíme na plátky o síle asi 3 mm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Omytá rajčata překrojíme na poloviny, rovněž olivy překrojíme na půlky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Sýr rozdrobíme na kousky. Ze stonků majoránky či oregana sdrhneme lístky. A připravíme si velkou pánev nebo wok.
Na pánvi rozehřejeme olej a maso na něm po menších dávkách zprudka orestujeme. Důležité je to po menších dávkách, protože jinak se maso často začne místo opékání spíše dusit, a to už není ono. Orestované maso dáme stranou, ale udržujeme v teple. Na téže pánvi opečeme nakrájenou cibuli a cukety, potom přidáme rajčata a prolisovaný česnek a dále opékáme asi 2 minuty, než rajčata změknou. Poté vrátíme maso do pánve a společně opékáme další dvě minuty, až se směs dokonale prohřeje. Pánev odstavíme ze zdroje tepla, přidáme bylinky, citrónovou šťávu, olivy, podle chuti dosolíme a promícháme.
Před podáváním pokrm posypeme rozdrobeným sýrem a oříšky. Jako příloha se hodí třeba bageta, ale můžete i rýži nebo těstoviny. Na fotografii jsou použité užší Zátkovy válcované nudle – mám s nimi jako s přílohou dobrou zkušenost.

Názory čtenárů

mně by to jistě chutnalo.
pfeika dne 26.7.2007
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".