Srnčí kýtu očistíme a nakrájíme na menší plátky tak, aby na každou porci byly 2 až 3 kousky masa. Maso vložíme do porcelánové, skleněné či kameninové misky, posypeme kořením, zalijeme vínem, promícháme, přikryjeme a necháme do druhého dne odležet v chladnu.
Druhý den maso vyjmeme z vína, osušíme papírovou utěrkou, osolíme a po obou stranách obalíme v hladké mouce. Usmažíme do zlatova v rozpáleném oleji. Pokud máme maso ze staršího kusu (nebo máme rádi maso měkoučké), můžeme ho ještě vložit do zapékací misky, zalít vínem, ve kterém se marinovalo a upéct v troubě do měkka.
Před skončením tepelné úpravy masa si připravíme oblohu z ovoce. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na osminky a pokapeme citrónovou šťávou. Banány oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Rozehřejeme si máslo a necháme v něm zkaramelizovat cukr. Na něm osmahneme nakrájená jablka a banány.
Maso na talíři obložíme ovocem, přelijeme šťávou zbylou po opékání a ozdobíme brusinkovým nebo rybízovým kompotem. Vhodnou přílohou je rýže nebo různě upravené brambory.
Poznámka:
Recept je určený spíše pro slavnostní příležitosti a pro ty šťastlivce, kteří mají občas k dispozici srnčí kýtu. Kdyby někdo věděl, kde se dá koupit, ať mi dá tip.