Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Lehký letní dort
(vde)
recept číslo: 1873
dozelja.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

Těsto:
5 vajec
250 g cukru krupice
450 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
150 ml oleje
150 ml vody
2 lžíce rumu
2 lžíce citronové šťávy

750 g jahod
2 lžíce rumu
2 lžíce moučkového cukru
extra silné želé na dorty (Dr. Oetker)
(šlehačka na ozdobení)

 

Postup

Nejdříve si upečeme dortový korpus + část piškotového těsta navíc, protože z něj budeme dělat náplň do dortu. Uvedené množství surovin stačí jak na korpus, tak na vlastní náplň. Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme vodu, olej, rum a citrónovou šťávu a promícháme. Potom přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme do dvou forem – asi 2/3 do dortové formy a zbývající třetinu do jakékoliv formy. A upečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů C. Po vyjmutí necháme zchladnout, poté dortový korpus vodorovně rozřízneme na tři části.
Zatím si očistíme a opláchneme jahody. Několik stejně velkých dáme stranou (použijeme je na ozdobení povrchu dortu), ostatní rozmačkáme nebo rozmixujeme na jahodovou dřeň. Piškotovou hmotu určenou na náplň rozdrtíme (rozmixujeme), přidáme k ní jahodovou dřeň, moučkový cukr a rum. Po promíchání by nám měla vzniknout hustá růžová hmota, kterou spojíme jednotlivé vrstvy dortového korpusu a vše vrátíme do dortové formy.
Povrch dortu potřeme tence meruňkovou zavařeninou a poklademe kolečky nakrájených jahod. Dle návodu na obalu si připravíme želé – úskalím jeho přípravy je správný odhad doby, kdy ho odstavíme ze zdroje tepla. Pokud nám nezačne po době uvedené v návodu tuhnout, zkusíme ho znovu a více zahřát, ve většině případů se však nesmí vařit. Po mírném zchladnutí polijeme povrch dortu velmi tenkou vrstvou želé a jakmile ztuhne, rozlijeme rovnoměrně zbývající želé a necháme v chladnu ztuhnout.
Před podáváním můžeme jednotlivé řezy ozdobit šlehačkou a čerstvou jahodou.
Poznámka:
Výhodou tohoto dortu je, že obsahuje proti jiným minimum tuku, hodí se proto na letní oslavy. Dá se připravit nejen z jahod, ale třeba i z borůvek, malin nebo ostružin.

Názory čtenárů

www.mrs-donutka.blog.cz
DonutQa dne 8.11.2009 18:54:50

dne 15.6.2007
Použila jsem formu o průměru 26 cm.
Česká hospodyňka dne 8.7.2006
Aká veľká forma by mala byť na tieto integrencie?
Jana dne 5.7.2006
Aká veľká forma by mala byť na tieto integrencie?
Jana dne 5.7.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".