Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Velikonoční mazanec
(vde)
recept číslo: 1795
mazanec.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

500 g polohrubé mouky
150 g másla
120 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml mléka
40 g droždí
50 g rozinek
50 g kandovaného ovoce
4 lžíce rumu
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
špetka mletého kardamonu
strouhaná citrónová kůra
 

Postup

Droždí smícháme se lžící cukru, přidáme trochu vlahého mléka a mouky a nechám vzejít kvásek. Žloutky utřeme se zbytkem cukru, s vanilkovým cukrem, se změklým máslem a solí. Přidáme mouku, vzešlý kvásek, zbylé vlahé mléko, rum, citrónovou kůru, kardamon, rozinky a nasekané kandované ovoce. Vše zpracujeme v těsto, které necháme v míse zakryté utěrkou vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, ještě jednou ho propracujeme a nakonec z něj vytvoříme dva bochánky. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a necháme znovu vykynout. Během kynutí je několikrát potřeme rozšlehaným vejcem.
Vykynuté mazance vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů C a pečeme asi 40 minut do zlatova. Jesliže mazance na povrchu příliš brzy zčervenají, přikryjeme je papírem na pečení a dopečeme přikryté.
Před podáváním je můžeme poprášit moučkovým cukrem. Krájíme je na plátky.

Názory čtenárů

Tak jsem upekla velikonoční mazanec ( u nás říkáme bochánek ) podle tohoto receptu. Jen jsem použila jemně mletou špaldovou mouku a těsto za mě vymíchala pekárna na chleba. Je báječný. Dík za recept.
Majda dne 20.4.2014 08:16:21
Tento mazanec se stal našim nejoblíbenějším a jiný recept už nepeču. Chuť rumu v něm udělá své a je výborný. Vřele doporučuji!
Jarka dne 25.3.2008
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".