Červenou řepu koupíme zejména v podzimních měsících na tržišti. Já jsem si ji oblíbila v Chorvatsku, kde byla nedílnou součástí zeleninových předkrmů. Tento salát je zajímavým způsobem, jak zpestřit chuťovou rozmanitost salátů v našich podmínkách.
Červenou řepu omyjeme, oloupeme a na hrubo nakrouháme (pokud máme, použijeme krouhač zeleniny). Oloupaná jablka rovněž nakrouháme nahrubo a obojí hned v míse promícháme s citronovou a pomerančovou šťávou. Zalijeme zálivkou z předepsaných surovin (olej, cukr, tlučené hřebíčky, sůl, pepř), promícháme a necháme v chladničce alespoň jednu hodinu odležet.
Jiná varianta s červenou řepou:
Oloupanou řepu nakrájíme na okurkové struhadle na plátky. Ochutíme bílý jogurt - solí, pepřem, citronovou šťávou, trochou cukru, promícháme a nalijeme na řepu.