Příprava je velmi jednoduchá, jen je třeba si vše trochu promyslet předem a dobře zorganizovat, protože toto jídlo je nejlepší čerstvé. Vzhledem k délce přípravy začneme s přílohou. Hodí se těstoviny, ale třeba i americké brambory nebo hranolky. Připravíme si i nějakou čerstvou sezónní zeleninu na oblohu. Poté omyjeme a osušíme kuřecí řízky a lehce je po obou stranách naklepeme.
Posolíme a posypeme grilovacím kořením a necháme chvíli odležet. Zatím se věnujeme přípravě omáčky.
Do kastrolku nalijeme smetanu a zředíme mlékem a zahříváme. Mezitím si nasekáme šalvějové lístky. Do horkého mléka vsypeme nastrouhaný sýr a mícháme (nejlépe metlou na ruční šlehání). Sýr by se měl úplně rozpustit. Poté přidáme nasekanou šalvěj, promícháme, případně osolíme, omáčku odstavíme a udržujeme teplou. Pokud by se nám zdála příliš řídká, můžeme přidat lžičku instantní jíšky a nechat trochu provařit.
Na rozpáleném oleji opečeme kuřecí řízky po obou stranách, na talíři je obložíme čerstvou zeleninou a polijeme sýrovou omáčkou.