Zelí jemně nakrouháme. Do velkého hrnce si dáme vařit vodu se solí, bobkovým listem a novým kořením. Jakmile se začne voda vařit, vsypeme do ní nakrájené zelí, odstavíme ze zdroje tepla a zelí necháme ve vodě asi 5 minut. Potom vodu slijeme a zelí necháme vychladnout.
Jablka neloupeme, odstraníme pouze jádřince, nakrájíme je na kostičky nebo plátky a pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Vychladlé a spařené zelí dáme do salátové misky, přidáme nakrájenou cibuli a jablka. Zálivku si připravíme z octa, cukru, soli. vody a oleje. Největší problém je množství těchto surovin – pro začátek zkuste 2 lžíce vody, 2 lžíce oleje, rovnou kávovou lžičku soli a 2 lžíce vody. Promíchejte, nalijte na salát a znovu promíchejte. Časem možná dospějete k jiným množstvím surovin na zálivku, to záleží na tom, co máte rádi. Salát je lepší nechat trochu odležet v chladnu. Před podáváním ho hustě posypeme slunečnicovými semínky.
Hodí se k pečenému masu, ale i jako lehká a zdravá večeře třeba v kombinaci s celozrnným pečivem.