Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Šlehačkový dort
(vde)
recept číslo: 1679
dvoudort.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Korpus:
6 vajec
250 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
300 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva

Zdobení:
500 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
200 g čokolády na vaření
 

Postup

Den předem si připravíme základ pro pařížskou šlehačku. Do poloviny smetany ke šlehání nalámeme na kostičky čokoládu na vaření a pomalu zahříváme, až se čokoláda důkladně rozpustí. Samozřejmě občas mícháme. Poté odstavíme, necháme zchladnout a uložíme přes noc do ledničky.
Z uvedených surovin upečeme klasický piškotový dortový korpus. Pro začátečníky uvádím podrobnější postup. Oddělíme si bílky a žloutky. Ke žloutkům přidáme oba cukry (plus můžeme, ale nemusíme přidat 2 až 3 lžíce horké vody) a šleháme, až vznikne hustá, jemná žloutková pěna. Poté si důkladně očistíme metly na šlehání a ušleháme bílky. Odvážíme si mouku a promícháme do ní prášek do pečiva. Do žloutkové směsi postupně a lehce vmícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do dortové formy. Potřebujeme buď dvě menší formy nebo jednu větší dortovou formy. Pečeme při 200 stupních C. Jakmile se korpus začíná mírně oddělovat od formy, ozkoušíme ho špejlí, zda je propečený i uvnitř. Pokud je špejle suchá, vyjmeme ho z trouby a necháme zchladnout.
Na zdobení dortu si ušleháme druhou část smetany, do které jsme přidali ztužovač šlehačky. Cukr nepřidáváme, protože neslazená bílá šlehačka bude dobrou chuťovou protiváhou sladké čokoládové pařížské šlehačce. Základ připravený na pařížskou šlehačku vyjmeme z ledničky a dobře vyšleháme, až vznikne hladký, hedvábný krém. Korpus podélně dvakrát prořízneme, jednou natřeme bílou a jednou čokoládovou šlehačkou. Spojíme, natřeme povrch a strany dortu a ozdobíme kombinací bílé a pařížské šlehačky podle vlastní fantazie.

Názory čtenárů


Při pečení/šlehaného/ těsta ,je lepší si z bílků
ušlehat SNÍH jako první!!!
lomačka dne 18.2.2008
mňam!! výborný dort....a dobře se na pařížský krém hodí mandarinky
já dne 27.8.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".