Vykuchané pstruhy opláchneme, osušíme a zevnitř i vně osolíme. Pokapeme je citrónovou šťávou a necháme v chladnu odležet asi jednu hodinu.
Zatím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na velmi malé kostičky. Osmahneme ji na másle, zaprášíme hladkou moukou, znovu osmahneme, zalijeme vínem, rozšleháme a asi 10 minut povaříme. Omáčku osolíme a okořeníme pepřem a mletou paprikou. Poté do ní přidáme oloupané a na lupínky nakrájené mandle a jemně nasekané kapary. Omáčku odstavíme ze zdroje tepla a podle potřeby dochutíme citrónem.
Pstruhy obalíme v hladké mouce, na pánvi rozehřejeme tuk a pstruhy opečeme po obou stranách dozlatova. Pak je urovnáme do zapékací misky, zalijeme připravenou omáčkou a zprudka zapečeme v troubě. Stačí 10 až 15 minut. Podáváme s dušenou rýží nebo se širokými nudlemi nebo třeba s bílou bagetou a s čerstvou zeleninou.
Poznámky:
Mandlové lupínky zkusíme koupit hotové. Připravovat si je z celých mandlí je hrozná piplačka.
Pokud nemáme doma právě rybáře, můžeme koupit pstruhy třeba zmrazené. Dáme si však pozor na kvalitu zmrazených ryb, neměly by být „obrostlé“ ledem!