Zelnou hlávku s dostatečně velkými obvodovými listy povaříme asi 10 minut, opatrně vyjmeme (pozor na opaření), necháme téměř zchladnout a oddělíme 12 vrchních listů.
Mleté vepřové maso umícháme se 2 lžícemi jemně nasekané cibule, majoránkou a solí. Silná žebra připravených zelných listů seřízneme, abychom si usnadnili zavinování závitků. Na každý list doprostřed položíme asi 3 lžíce masové směsi, okraj listu ohrneme směrem dovnitř a potom zelný list zamotáme. Zbývající nakrájenou cibuli osmahneme na másle, smícháme s rajčatovým protlakem, který jsme předem zředili 100 ml vody, opepříme a smícháme s kysaným zelím. Polovinu takto upraveného zelí vložíme do tukem vytřené zapékací nádoby, na zelí položíme plátky uzeného masa, pokryjeme zbytkem připraveného zelí a navrch poskládáme zelné závitky. Zapékací misku přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme asi 90 minut.