Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Lehké dušené zelí
(vde)
recept číslo: 143
brocky.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

1 bílé zelí
2 cibule
kmín
sůl
pepř
2 lžíce octa
2 lžíce sádla
1 lžička cukru

 

Postup

Toto zelí je u nás velmi oblíbenou zeleninovou přílohou. Jeho příprava je jednoduchá a není na něm skoro co zkazit. Zvláště pokud máme k dispozici jakýkoliv elektrický krouhač a nemusíme zelí krájet ručně.
Z hlávky zelí odstraníme vrchní poškozené listy, rozkrojíme ji na čtvrtiny, vyřízneme košťál (není nutné jej zahazovat, lze spotřebovat např. na zahušťované polévky). Budeme-li používat krouhač, přizpůsobíme si kusy zelné hlávky velikosti vstupního otvoru. Také cibule si oloupeme a nakrouháme společně se zelím. Nakrouhané či nakrájené zelí dáme do hrnce, posypeme solí a kmínem, zalijeme vodou asi do dvou třetin a dáme na plotnu dusit. Nejdříve pod pokličkou, ale jakmile ze zelí začne stoupat pár, pokličku odtáhneme a čpavou páru necháme unikat. Zelí není nutné dusit dlouho, nemělo by být rozvařené. Zbytek vody ze zelí slijeme, přidáme 2 lžíce sádla (lze nahradit olejem, ale není to ono), ocet, cukr a zamícháme. Necháme chvíli stát pod pokličkou, potom ochutnáme a je-li třeba přisolíme (případně přisladíme nebo přidáme ocet).

Jako příloha bylo použito u receptu Knedlíčky "bročky" s masem a zelím (viz obrázek).

Názory čtenárů

U nás milujeme zelí dělané takto: na tuk dáme dost pokrájené cibule a necháme zadusit. Na to přidáme pokrájené zelí, osolíme a okmínujeme. Dusíme do měkka. Když je potřeba, podléváme vodou.Ale s ní opatrně.
Jana H. dne 26.6.2005
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".