Toto zelí je u nás velmi oblíbenou zeleninovou přílohou. Jeho příprava je jednoduchá a není na něm skoro co zkazit. Zvláště pokud máme k dispozici jakýkoliv elektrický krouhač a nemusíme zelí krájet ručně.
Z hlávky zelí odstraníme vrchní poškozené listy, rozkrojíme ji na čtvrtiny, vyřízneme košťál (není nutné jej zahazovat, lze spotřebovat např. na zahušťované polévky). Budeme-li používat krouhač, přizpůsobíme si kusy zelné hlávky velikosti vstupního otvoru. Také cibule si oloupeme a nakrouháme společně se zelím. Nakrouhané či nakrájené zelí dáme do hrnce, posypeme solí a kmínem, zalijeme vodou asi do dvou třetin a dáme na plotnu dusit. Nejdříve pod pokličkou, ale jakmile ze zelí začne stoupat pár, pokličku odtáhneme a čpavou páru necháme unikat. Zelí není nutné dusit dlouho, nemělo by být rozvařené. Zbytek vody ze zelí slijeme, přidáme 2 lžíce sádla (lze nahradit olejem, ale není to ono), ocet, cukr a zamícháme. Necháme chvíli stát pod pokličkou, potom ochutnáme a je-li třeba přisolíme (případně přisladíme nebo přidáme ocet).
Jako příloha bylo použito u receptu Knedlíčky "bročky" s masem a zelím (viz obrázek).