Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jablkový koláč s karamelem
(vde)
recept číslo: 1098
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

Těsto:
3 vejce
180 g hrubé mouky
120 g cukru krupice

Na ozdobení:
5 jablek
5 lžic karamelu
šlehačka
plátky pomeranče
kousky čokolády

 

Postup

Ze surovin na těsto upečeme klasický piškot. Oddělíme bílky a žloutky. Ke žloutkům přidáme cukr, 2 lžíce horké vody a šleháme do hladké pěny. Z bílků ušleháme ve zvláštní nádobě tuhý sníh, který střídavě s moukou lehce vmícháváme do žloutkové pěny. Těsto nalijeme do koláčové nebo dortové formy, kterou jsem předtím vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů. Hotový korpus vyjmeme z formy a necháme trochu zchladnout.
Zatím si oloupeme jablka a nakrájíme je na osminky. Pokud nemáme k dispozici hotový karamel, připravíme si ho (viz recept Jak se dělá karamel). Do kastrolku dáme asi šest lžic hotového tekutého karamelu a asi 4 lžíce vody. Promícháme a přidáme nakrájená jablka. Přiklopíme pokličkou a dusíme do poloměkka. V případě potřeby přidáme trochu vody. Dušení by nemělo trvat dlouho, osminky jablek by měly zůstat vcelku. Ještě teplá jablka klademe na vlahý korpus těsně vedle sebe a poléváme je zbylou karamelovou tekutinou, která by se měla vsáknout do piškotového korpusu. Celý dort necháme v chladu ztuhnout. Zdobíme ho těsně před podáváním šlehačkou, plátky pomerančů a kousky plátkové čokolády.
Poznámky:
Vzhledem k tomu, že jablka jsou různě velká, nelze přesně uvést potřebné množství karamelu. Až budete koláč dělat podruhé, jistě se Vám to podaří mnohem lépe odhadnout. A také již budete znát báječnou chuť piškotového korpusu prostoupeného voňavým karamelem.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".