Postup
Kuře opláchneme, osušíme, na prsou ho prošpikujeme klínky slaniny, osolíme a opepříme. Dovnitř kuřete vložíme plátky z jedné cibule a 4 jalovčinky. Rozpálíme 2 lžíce másla a zbytek rozkrájené slaniny, kuře na tom po všech stranách opečeme a dáme do pekáčku. Přidáme druhou nakrájenou cibuli, celý pepř, nové koření, tymián, bobkové listy a 6 zbývajících jalovčinek a na špičku nože citronové kůry. Podlijeme 100 ml bílého vína a na povrch kuřete poklademe plátky anglické slaniny. Přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě. Během pečení kontrolujeme a podléváme vodou nebo vypečenou šťávou. Měkké kuře necháme ke konci pečení chvíli odkryté, aby na povrchu zčervenalo. Hotové kuře rozporcujeme, polijeme vypečenou šťávou a podáváme s bramborem nebo s bramborovými kroketami.
Poznámka: Na fotografii jsou jako příloha použity ochucené těstoviny (brambory prostě došly).