Do odvážené mouky dobře zamícháme kypřící prášek, přidáme špetku soli a máslo nakrájené na kousky. Přidáme dvě lžíce studené vody a rukama dobře vypracujeme těsto. Hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny a necháme v chladu krátce odpočinout. Potom každou polovinu vyválíme na obdélník velikosti plechu. Plech si vytřeme tukem a vysypeme moukou a jeden plát těsta na něj přeneseme. Na něj nakrouháme oloupané hrušky, posypeme cukrem, anýzem a přikryjeme druhým plátem těsta. Povrch propícháme na několika místech vidličkou, aby mohla unikat pára při pečení. Moučník pokapeme (potřeme mašlovačkou) rozehřátým máslem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dozlatova. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem ochuceným trochou vanilinového cukru a po vychladnutí nakrájíme.
Místo hrušek lze použít i jablka.