Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Veka s překvapením (sýrová roláda)
(vde)
recept číslo: 92
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 chlebíčková veka
200 g rostlinného másla
50 g sardelové pasty
100 g šunky nebo šunkového salámu
50 g vysočiny (tvrdšího salámu)
50 g eidamu
2 vejce uvařená natvrdo
4-6 sterilovaných okurek
2 sterilované červené kapie
mletý pepř

 

Postup

Z veky odkrojíme špičky a opatrně vydlabeme střídku. Změklý tuk utřeme se sardelovou pastou a smícháme s jemně nakrájenými přísadami (salámy, vejce, sterilované okurky, kapie). Vzniklou pomazánkou naplníme veku, pomazánku uvnitře dobře upěchujeme, aby nezůstaly nikde dutiny. Přiklopíme zpět špičky veky, celou veku zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky. Po ztuhnutí krájíme na plátky a podáváme s nakrájenými rajčaty a paprikami.

Jinou variantou, která vychází z téměř stejných surovin je sýrová roláda. Místo veky však potřebujeme minimálně 350 g eidamu. Eidam vložíme do většího mikrotenového sáčku - je dobré mít šířku sáčku zhruba takovou, jak chceme mít dlouhou sýrovou roládu. Mikrotenový sáček se sýrem vložíme do horké vody a necháme sýr změknout tak, aby se téměř rozlil na dně sáčku (sýr se na mikrotenový sáček nelepí, neměla by však do něj vniknout voda). Mezitím musíme mít připravenou stejnou směs, jakou jsme v předchozím odstavci plnili veku. Jakmile se sýr měkký, vyndáme se i se sáčkem z vody a položíme na vál. Válečkem sýr v sáčku rozválíme tak, abychom vytvořili co nejpravidelnější tvar a síla síra byla zhruba ve všech místech stejná. Teprve potom vyjmeme opatrně sýr ze sáčku, rozprostřeme na obdélník alobalu, potřeme pomazánkou a srolujeme. Roládu zavineme pevně do alobalu a dáme vychladnout do ledničky. Ztuhlou krájíme na tenké plátky, při podávání lze rovněž kombinovat s nakrájenými paprikami a rajčaty.

Poznámka: pokud se vám zdá manipulace se sýrem obtížná, není nutné se jí obávat. Pokud se Vám sýr nepovede rozválet hned napoprvé, lze vrátit sáček se sýrem zpět do horké vody a nechat sýr znovu rozpustit. Příčinou neúspěchu je většinou to, že sýr není dostatečně vláčný a špatně se zpracovává, nebo že postupujete příliš pomalu a sýr Vám pod rukama ztuhne dříve, než zabalíte roládu.


Názory čtenárů

sýrovou roládu taky dělám, je výborná.
filekk dne 14.3.2005
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".