Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Šípková marmeláda
(kni)
recept číslo: 846
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

čerstvě natrhané šípky přešlé prvními mrazíky
na 1 kg šípkového protlaku 500 až 600 g cukru

 

Postup

Šípky zbavíme stopek a okvětí, rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a pecičky a zbývající dužinu dobře opereme. (Mimochodem je to hrozně piplavá práce, dá se vydržet snad jen u dobrého rozhlasového pořadu!) Vložíme ji v nízké vrstvě do širokého kastrolu, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Potom je prolisujeme. Vzniklý protlak odvážíme, podle množství protlaku si vypočítáme potřebné množství cukru. Protlak přivedeme k varu, přidáme cukr a vaříme, až je marmeláda přiměřeně hustá. Samozřejmě mícháme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček a uzavřeme je kovovými víčky.
Poznámka: Je to opsané z knížky o konzervování, vyzkoušené to nemám.

Názory čtenárů

Syn přišel ze školky stím, že paní učitelka říkala,že si máme udělat šípkovou marmeládu, tak koukám sháním recept. Ale když to vydím,jaká je s tím práce,tak se na to vyprdnu.
Majka dne 6.11.2010 12:00:51
prave ji delam, vypeckovaval jsem je a ani semi nezdalo ze by to byl takovy problem nejdriv jsem odrezal cepicky a rozriz vejpul a az byly vsecky rozrezane tak jsem si vzal skrabku na branbory ona ma tokovou fajn spicatou spicku a tim jsem to vyloupl jedna dve. takze super ted ji varim a prepasirovat se mi nechce ale poradne jsem ji rozmixoval ted dam cukr a uvidime co ztoho vznikne zatim packo Lubik
Lubik Koudelka dne 20.10.2010 07:46:03
Dělám jí pravidelně, neboť ke zvěřině je přímo nutná. Ale šípky očistím od bubáků, pak je dám vařit ,tak hodinu a půl. Pak na starém dobrém mlýnku na ovoce /od babičky -ten co po straně jde měl a vepředu pecičky a odpad/umelu a pak přidám cukr, dl To zn. tak na 1kg měli 30-40 dkg cukru. Meleme i s trochou šípkové vody Je to práce to je fakt, ale kdybych to měla vyškrabovat tak jí asi vůbec dělat nebudu. Tohle je podstatně měně pracné. I když stejně každý šípek musíte vzít do ruky.
Ješinka dne 19.10.2009 11:44:05
Ještě jsem to nikdy nezkoušela,ale ani mě neláká to zkoušet. Raději si ji koupím, protože je kolem toho hodně práce, hlavně to čištění.
Blanča dne 9.4.2004
Já to mám vyzkou?ené - vydr?et se to dá jen s dobrou lahví vína a andělskou trpělivostí. Na kilo hmoty musíte mít aspoň kýbl ?ípků. Je to piplačka, i kdy? stojí za to. Ale po této zku?enosti si ji raději koupím. Nepotřebuji ji zas tak často, tak se to vyplatí.
Bery dne 31.1.2002
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".