Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Šípková marmeláda
(kni)
recept číslo: 846
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

čerstvě natrhané šípky přešlé prvními mrazíky
na 1 kg šípkového protlaku 500 až 600 g cukru

 

Postup

Šípky zbavíme stopek a okvětí, rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a pecičky a zbývající dužinu dobře opereme. (Mimochodem je to hrozně piplavá práce, dá se vydržet snad jen u dobrého rozhlasového pořadu!) Vložíme ji v nízké vrstvě do širokého kastrolu, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Potom je prolisujeme. Vzniklý protlak odvážíme, podle množství protlaku si vypočítáme potřebné množství cukru. Protlak přivedeme k varu, přidáme cukr a vaříme, až je marmeláda přiměřeně hustá. Samozřejmě mícháme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček a uzavřeme je kovovými víčky.
Poznámka: Je to opsané z knížky o konzervování, vyzkoušené to nemám.

Názory čtenárů

Syn přišel ze školky stím, že paní učitelka říkala,že si máme udělat šípkovou marmeládu, tak koukám sháním recept. Ale když to vydím,jaká je s tím práce,tak se na to vyprdnu.
Majka dne 6.11.2010 12:00:51
prave ji delam, vypeckovaval jsem je a ani semi nezdalo ze by to byl takovy problem nejdriv jsem odrezal cepicky a rozriz vejpul a az byly vsecky rozrezane tak jsem si vzal skrabku na branbory ona ma tokovou fajn spicatou spicku a tim jsem to vyloupl jedna dve. takze super ted ji varim a prepasirovat se mi nechce ale poradne jsem ji rozmixoval ted dam cukr a uvidime co ztoho vznikne zatim packo Lubik
Lubik Koudelka dne 20.10.2010 07:46:03
Dělám jí pravidelně, neboť ke zvěřině je přímo nutná. Ale šípky očistím od bubáků, pak je dám vařit ,tak hodinu a půl. Pak na starém dobrém mlýnku na ovoce /od babičky -ten co po straně jde měl a vepředu pecičky a odpad/umelu a pak přidám cukr, dl To zn. tak na 1kg měli 30-40 dkg cukru. Meleme i s trochou šípkové vody Je to práce to je fakt, ale kdybych to měla vyškrabovat tak jí asi vůbec dělat nebudu. Tohle je podstatně měně pracné. I když stejně každý šípek musíte vzít do ruky.
Ješinka dne 19.10.2009 11:44:05
Ještě jsem to nikdy nezkoušela,ale ani mě neláká to zkoušet. Raději si ji koupím, protože je kolem toho hodně práce, hlavně to čištění.
Blanča dne 9.4.2004
Já to mám vyzkou?ené - vydr?et se to dá jen s dobrou lahví vína a andělskou trpělivostí. Na kilo hmoty musíte mít aspoň kýbl ?ípků. Je to piplačka, i kdy? stojí za to. Ale po této zku?enosti si ji raději koupím. Nepotřebuji ji zas tak často, tak se to vyplatí.
Bery dne 31.1.2002
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".