Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
České koláče
(vde)
recept číslo: 845
ckolace.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g hladké mouky
citrónová kůra
sůl
20 g kvasnic
1/4 l mléka
100 g másla (tuku)
70 g cukru
2 žloutky

Nádivka maková:
180 g máku
3 dl mléka
100 g krupicového cukru
60 g perníku nebo sušenek
1 lžíce rozinek
vanilkový cukr

Nádivka tvarohová:
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
90 g cukru
20 g rozinek
špetka muškátového květu

Na drobenku:
30 g másla
30 g moučkového cukru
50 g polohrubé mouky

1 vejce na potření koláčů a tuk na vytření plechu
 

Postup

Mléko mírně zahřejeme (nikoliv v mikrovlnce, kvasnice by špatně kynuly!), přidáme do něj lžičku krupicového cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme je v teple vzejít. Tuk si rozpustíme a necháme ho zchladnout - v okamžiku přidávání do těsta by měl být vlahý. Odvážíme si mouku, přidáme špetku soli, cukr a žloutky. Přilijeme mléko se vzešlými kvasnicemi a vlahý rozpuštěný tuk. Vařečkou (nebo ve hnětači) vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho na povrchu hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti do té doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Zatím si můžeme připravit drobenku - výše uvedené suroviny rozmačkáme rukama až vznikne stejnorodá hmota. Ušleháme si také vajíčko na potírání. Pokud budeme koláče plnit povidly a ta jsou tužší, můžeme je zředit tak, že k nim přidáme lžíci či dvě vody a za stálého míchání je zahříváme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou vyválíme na vále na 1 cm silně a nakrájíme na čtverce. Do každého dáme doprostřed nádivku (tvarohovou, makovou, povidla apod.), rohy čtverce poněkud povytáhneme a nad nádivkou spojíme tak, aby byla nádivka ze čtyř stran koláče vidět. Takto připravené koláče přeneseme na tukem vytřený a trochu předehřátý plech a necháme je ještě jednou kynout. Jakmile jsou vykynuté, potřeme je roząlehaným vajíčkem a posypeme cukrovou drobenkou. Dáme je péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Někde se tyto koláče ještě hned po upečení potírají rozpuštěným máslem, někde dokonce rumem.

Příprava tvarohové nádivky:
Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, muškátovým květem a vmícháme propláchnuté a okapané rozinky.

Příprava makové nádivky:
Mák jemně umeleme, povaříme v mléce (mícháme, aby se nepřipálil), přidáme nastrouhaný perník nebo sušenky, ochutíme vanilinovým cukrem a skořicí, osladíme a vmícháme propláchnuté a okapané rozinky.

Názory čtenárů

Šlo by to prosím bez té drobenky???
Lucka R. dne 18.2.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".