Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Pruhovaný dort*
(vde)
recept číslo: 786
dortpru.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
3 vejce
90 g cukru krupice
80 g hladké mouky
20 g kakaa
2 lžíce oleje
tuk na vymaštění formy
hrubá mouka na vysypání formy

Nádivka:
100 g mletých ořechů
200 ml mléka
100 g dětských piškotů
50 g másla
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce rumu

Ozdoba:
250 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
2 mandarinky
trochu čokolády

 

Postup

Celá vejce ušleháme společně s cukrem do pěny (samozřejmě použijeme šlehač). Mouku promísíme s kakaovým práškem a zamícháme ji do našlehané vaječné pěny. Potom vmícháme olej. Těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Hotový dort necháme ve formě vychladnout.
Piškoty na nádivku si předem nameleme nebo nastrouháme. Také ořechy umeleme a vsypeme do vařícího mléka. Ořechy s mlékem necháme chvíli povařit, ale stále mícháme. Potom odstavíme, zahustíme strouhanými piškoty, promícháme a necháme zchladnout. To vlažné hmoty vmícháme změklé máslo, cukr a rum. Tuto hmotu navrstvíme na upečený korpus, který máme stále ve formě a uhladíme. Potom okraje dortu ostrým nožem uvolníme, rozpojíme dortovou formu, dort vyjmeme a dáme na dortový tác. Do vychlazené smetany ke šlehání vsypeme ztužovač šlehačky a rychle ji vyšleháme. Povrch dortu ozdobíme šlehačkou, dílky mandarinek a hoblinkami čokolády. Fantazii se ovšem meze nekladou, k ozdobení můžeme použít i jiné ovoce, které máme k dispozici (meruňky, kiwi, pomeranče, jahody).
Poznámka:
Tomuto dortu říkáme pruhovaný, protože se vlastně skládá ze tří barevných pruhů. Dole je pruh tmavého kakaového těsta, nad ním světlejší pruh oříškové hmoty (chutná mimochodem výborně) a nahoře pruh bílé šlehačky.

?

Názory čtenárů

Vcera jsem upekla manzelovi k narozeninam a super. Moc mu chutnal. Take jsem mezi testo a nadivku namazala marmosku (merunkovou) a pouzila dve smetany ke slehani. Diky.
Katka dne 25.8.2015 10:14:20
Děkuji za recept tento dort znám a teď už ho začnu i péct. Do náplně jsem přidala ještě rozinky a je to moc dobré.
Ell dne 24.3.2012 11:33:03
V sobotu jsem pekla. Neměla jsem vlašské ořechy, tak jsem dala lískové oříšky. Bylo to super. Dort mi chuťově připomíná svěženky z cukrárny.
Baja dne 5.2.2007
Dort vypadá úžasně,určitě vyzkouším.Nechybí tam opravdu prášek do pečiva jak se ptala Hanka?
Marta dne 16.9.2006
Super, super! Jiný už nepeču!!!!
Terka dne 5.8.2005
Vypadá to lákavě.Ale co prdopeč - ten tam není?
Hanka dne 28.1.2005
tak mnam a mnam dala bych si zase
iveta dne 27.1.2005
Dort je opravdu moc dobrý, ale příště bych těsto trochu odlehčila, připadá mi hodně těžké - zřejmě edám méně mouky a trošku více oleje a d nádivky dám více mléka. Stejně tak - ušlehám dvě šlehačky, protože jedna nahoru na ozdobení je skutečně málo. Jinak je dort chuťově opravdu výborný !
Jana z VM dne 1.11.2004
Jenom kvůli předešlým chvalozpěvům jsem ho minulou sobotu pekla - a co ?? A skvělý !!
Pikantní marmošku bych tam nedávala, protože ta chuť dortu je taková jemná, lehká... možná ovoce, ale to by možná bylo překombinovaný
ádi dne 5.5.2004
Fakt to zkuste, je opravdu jednoduchý a výborný.
Všem moc chutnal.
Olča dne 15.4.2004
Pruhované slipy. Taky pohádka.
můrka dne 30.3.2004
Přiznám, že jsem vyzkoušela mnoho receptů, ale tak jednoduchý a chutný dort - prostě pohádka. Jen jsem dala mezi těsto a oříškový krém marmeládu - doporučuji něco pikantnějšího - rybíz.
Doporučuji - vyzkoušejte.
Míša dne 21.7.2003
jedním slovem: výborný!!
Dagmar dne 17.3.2003
vyzkoušela jsem a úspěch byl veliký. ovšem má to jednu chybičku, během odpoledne byl snědený, takže jsem pekla znovu. naštěstí je to rychlovka.

věra dne 30.11.2001
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".