Očištěného kapra potřeme vně i zevnitř kašičkou ze tří prolisovaných stroužků česneku, zázvoru a šalvěje. Vložíme ho do pekáčku s tukem, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme paprikou a plátky nakrájenými ze zbylých stroužků česneku. Podlijeme sklenkou vody a dáme péci do horké trouby. Po 20-ti minutách pečení položíme na kapra plátky sýra a zapečeme, až sýr zčervená. Kapra podáváme posypaného čerstvou petrželkou a s vařenými nebo opečenými brambory.
Poznámka:
Je to 6-8 porcí. Pozvěte přátele a zkuste kapra také jindy než na vánoce!
Je to fakt dobré, zejména ve variantě se sýrem. Celé jídlo je hotové během 40 minut včetně přípravy zeleninového salátu. Koupíte-li polovinu mraženého kapra a přizpůsobíte-li uvedená množství surovin, jídlo vyjde relativně levně.