Postup
Houby očistíme a pokrájíme. Nemáme-li k dispozici václavky, lze použít i směs hub, ale václavky by v ní přesto neměly chybět, protože dodávají tomuto guláši neopakovatelnou chuť. V kastrolu si rozpálíme sádlo (stačí 2-3 lžíce), zpěníme na něm pokrájenou cibuli a vložíme na ni nakrájené houby. Osolíme, přidáme špetku kmínu a majoránky, rozetřený česnek, vše promícháme a nechám osmahnout. Jakmile houby pustí vodu, přidáme drobné kostičky slaniny, ztlumíme příkon energie a slaninu necháme rozpustit. Poté přidáme dvě lžíce sladké mleté papriky a hned i dvě lžíce kečupu, promícháme a podlijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby houby nebyly zcela ponořené. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit do změknutí. Mezitím si nastrouháme chléb bez kůrky, ke konci dušení jím zasypeme omáčku a promícháme. V případě potřeby ještě přilijeme vodu nebo vývar a vaříme za stálého míchání ještě 15 minut. Nejvhodnější přílohou je čerstvý chléb.