Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Dýně jako ananasový kompot
(vde)
recept číslo: 678
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Sladký nálev:
2 l vody
300 g cukru krupice
1 láhev ananasového sirupu
1 vrchovatá lžička kyseliny citrónové
kousek skořicové kůry

10 kg neočištěné dýně
1 ananasový džus
 

Postup

K přípravě tohoto kompotu jsou vhodné podlouhlé, tykvovité dýně, jejich dužina má světle žlutou barvu. Pouze u tohoto druhu dýně dosáhneme jemnou a ananasovou chuť!
Zralou dýni rozčtvrtíme, odstraníme měkkou dužinu se semeny (semena odložíme, můžeme je usušit a jejich jádra konzumovat jako oříšky) a oloupeme slupku. Dužinu nakrájíme vroubkovaným nožem na kostičky, které dáme na 20 hodin máčet do nepříliš kyselého nálevu z kyseliny citrónové. Všechna dýně musí být v nálevu samozřejmě ponořená. Po uplynutí této doby první kyselý nálev slijeme a ve velkém hrnci si připravíme sladký nálev z vody, ananasového sirupu, cukru, skořicové kůry a kyseliny citrónové. Jakmile se nálev vaří, vsypeme do něj dýni a necháme ji asi 20 minut povařit. Dobu varu dýně musíme odhadnout (nelépe ochutnáme kousek dýně, zda již má požadovanou měkkost). Zatím si připravíme kompotové sklenice a na dno každé sklenice dáme lžíci ananasového džusu. Vřelou dýni i s nálevem plníme do sklenic, které hned uzavíráme víčky a sterilujeme při teplotě 80 stupňů asi 20 minut.
Poznámky:
Uvedené množství dýně je orientační - zhruba odpovídá dávce sladkého nálevu. Výsledkem je asi 10 velkých sklenic kompotu.
Pozor na práci s dýní v horkém sladkém nálevu. V žádném případě by při přípravě tohoto kompotu neměly být v blízkosti malé děti a nešikové!

Názory čtenárů

Takhle to děláme už léta a je to laciný výborný kompot na zimu když jsou jiné drahé,doporučuji!
Jirka dne 16.8.2013 13:38:59

dne 8.9.2009 19:19:55
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".