Odvážíme si přísady na křehké těsto a rukama z nich vypracujeme hladkou hmotu. Tu zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočívat v chladnu alespoň 30 minut. Mezitím si omyjeme, osušíme a odpeckujeme čerstvé meruňky nebo necháme na sítku odkapat kompotované meruňky. Na třené těsto utřeme máslo s cukrem (vanilkovým i moučkovým) a vejci do téměř bílého a hustě napěněného krému. Mouku dobře promícháme s práškem do pečiva a postupně vmícháme do máslového krému.
Kulatou koláčovou či dortovou formu o průměru 26 cm si důkladně vymastíme. Křehké těsto rozválíme na lehce pomoučené pracovní ploše. Vložíme ho do formy a přečnívající okraje odřízneme. Navrch dáme třené těsto a uhladíme. Půlky meruněk poklademe řeznou plochou dolů jednu vedle druhé na těsto a lehce je zatlačíme. Koláč dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi 50 minut. Po upečení jej vyjmeme z formy a dáme vychladit na kuchyňskou mřížku. Ohřejeme meruňkovou zavařeninu (je-li příliš hustá, přidáme lžíci vody) a celý koláč jí potřeme. Povrch posypeme mandlovými lupínky. (Dost dobře také chutná bez mandlových lupínků.)