Mouku smícháme s práškem do pečiva. Přidáme k ní změklé máslo, cukr a vejce a rukama uhněteme těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v chladu nejméně hodinu odpočinout. Zatím si vymastíme formu (rozpočet je na kulatou koláčovou formu o průměru 26 cm), propláchneme borůvky a necháme je okapat. Můžeme použít také zmražené borůvky (samozřejmě je před použitím alespoň trochu rozmrazíme!). Po odležení vyválíme těsto na pomoučeném válu - měl by nám vzniknout plát zhruba odpovídající tvaru a velikosti formy. Tímto plátem formu vyložíme, těsto přitiskneme na dno i okraje a přes ostřejší kraj koláčové formy přebytečné těsto oddělíme. Můžeme z něj vyválet tenkou placičku a dát ji na dno formy. Těsto ve formě potom posypeme strouhanou houskou a na ni navršíme připravené borůvky (1-2 lžíce borůvek necháme stranou). Zakysanou smetanu rozšleháme s cukrem, vejci a citrónovou kůrou a potřeme jí koláč. V troubě předehřáté na 200 stupňů ho pečeme asi 15 minut. Potom přidáme na koláč odložené borůvky a asi ještě 15 minut dopékáme. Když koláč vychladne, poprášíme ho moučkovým cukrem. Pro slavnostnější příležitosti ho můžeme ozdobit i kopečkem šlehačky (šlehačka borůvkám sluší!).