Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Sýrová roláda*
(vde)
recept číslo: 638
syrolo.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

400 g eidamu
150 g másla
1 lžíce sardelové pasty
2 vejce
1 klobása
1 zelená paprika
2 měkké tavené sýry
100 g tvrdého salámu (např.vysočiny)

 

Postup

Vejce si dáme uvařit natvrdo a po zchladnutí je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme i klobásu a zelenou papriku (nemusí být nutně zelená, dobře vypadá i chutná také červená nebo žlutá paprika). Změklé máslo utřeme do pěny, přidáme sardelovou pastu a tavené sýry a společně ještě promícháme. Do této hmoty přidáme nakrájená vejce, klobásu a papriku. Z eidamu sejmeme slupku a vložíme jej do mikrotenového sáčku větších rozměrů. Ideální rozměry sáčku jsou zhruba ve velikosti plátu rolády. Do hrnce si dáme vařit vodu a do ní vložíme sýr v mikrotenovém sáčku - samozřejmě tak šikovně, aby dovnitř k sýru nenatekla voda! Zatím si připravíme vál, na kterém budeme roládu tvarovat, váleček na těsto a alobal. Po ruce máme také mísu s hmotou na plnění rolády. Je nezbytně nutné mít vše připravené, protože vlastní výroba rolády musí probíhat rychle a bez zbytečného zdržování. Jakmile máme vše připraveno, věnujeme pozornost sýru. Občas sáček vyzvedneme z vody a zkusíme zjistit, zda se sýr již dostatečně vláčný a dá se tvarovat. Když si nejsme jisti, můžeme jej přenést i se sáčkem na vál a zkusit jej přes sáček rozválet. Pokud to ještě dobře nejde, vrátíme sýr do vody a necháme ho ještě více rozehřát. Jakmile je sýr dostatečně měkký, rozválíme jej válečkem na požadovanou velikost (sýr zůstává během rozvalování uvnitř sáčku). Jakmile máme k dispozici dostatečně velký plát, sáček rozřízneme a začínáme roládu plnit. Po celé ploše ji lehce potřeme připravenou máslovou hmotou a potom poklademe kolečky tvrdého salámu. Na něj opět naneseme všechnu zbývající hmotu. S pomocí zbytků mikroténového sáčku roládu stočíme. Snažíme se, aby byla co nejpevnější. Zabalíme ji do alobalu a dáme vychladit do ledničky. Jakmile ztuhne (trvá to několik hodin), je možné ji krájet ostrým nožem na tenké plátky a podávat. Samozřejmě ji můžeme doplnit čerstvou zeleninou - například zeleným salátem, rajčaty či ředkvičkami. Z pečiva je ideální veka - plátky rolády lze klást na plátky veky.
Poznámka:
Je to nápadité pohoštění, které lze připravit den předem. Recept lze samozřejmě modifikovat podle surovin, které máte k dispozici. Lze vypustit například uzeniny, přidat zelené bylinky, sterilovaný hrášek či sterilovanou kukuřici apod. Při podávání samozřejmě nezapomínáme na dobré víno.

Názory čtenárů

když se přidá strouhaný tvrdý sýr drží lépe tvar a lépe se krájí
Kika dne 27.6.2009 17:04:20
Já dávám plátkový sýr - tak jak je v igelitovém obalu na chvilku do horké vody. Na alobal rozválíte válečkem ...
janina dne 4.4.2008 13:15:39
Takhle to na alobal ukazovali i Kluci v akci.Já dělám jen sýrovou náplň a vejce, papriku-kapii-okurky a kdo co má rád narovnám do středu a balím.Střed je barevnější a na řezu lépe vypadá.
šikulka dne 21.7.2007
Dám vám radu jak si zjednodušit práci se sýrem.Já si na alobal poskládám plátkový sýr a nechám trochu v teplé troubě rozpustit.Plátky sýra se spojí ve velkou placku a je hotovo.Vyndám z trouby, nechám vychladnout a můžu plnit nádivkou.Sýrová placka se z alobalu jednoduše sloupne.

Zdeňka dne 21.9.2005
DOBROU CHUT
dne 20.2.2005
Tohla rolada je opravdu HOODne dobra,je docela
syta no proste mam ji rad
webmaster dne 2.5.2002
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".