Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Smažený květák
(vde)
recept číslo: 624
smazkv.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 velký květák
sůl
strouhanka
3 vajíčka
200 ml mléka
5 lžic hladké mouky
olej na fritování či smažení
 

Postup

Květák na smažení vybíráme kvalitní, s pevnými a bílými růžičkami. Rozdělíme jej na několik částí a částečně uvaříme v osolené vodě. Doba vaření květáku záleží na velikosti jednotlivých dílů - květák by měl zůstat i po uvaření dostatečně pevný a neměl by se "rozpadat" při dalším zpracování. Připravíme si tři menší misky s vyšším okrajem. Do jedné dáme hladkou mouku, ve druhé rozšleháme tři vajíčka se špetkou soli a trochou mléka a do třetí dáme strouhanku. Jednotlivé uvařené kusy květáku postupně obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Strouhanku se snažíme trochu přitisknout, aby při smažení neopadávala. Nejlépe se květák smaží ve fritovacím hrnci, protože se osmaží rovnoměrně ze všech stran. Pokud jej budeme smažit v kastrolu či na pánvi, počítáme s tím, že budeme potřebovat více tuku. Po osmažení necháme přebytečný tuk okapat nebo "odsát" na ubrousku. Podáváme s vařenými brambory a s tatarskou omáčkou. Ke smaženému květáku se dobře hodí například hlávkový salát.

Názory čtenárů

Super tip s pečením. Moc dobré. Díky.
Lenka dne 28.9.2013 16:38:23
Květák vůbec nevařím, připadá mi to zdlouhavé. Syrový rozeberu na růžičky, ani ne moc malé, omyji, nechám okapat, posolím a klasicky obalím v trojobalu. Pak obalené kousky naskládám na plech vyložený pečícím papírem a dám do trouby péci tak na 200 stupňů. Peču do zlatova, pozor, ne do hněda! Po vyndání z trouby mašlovačkou potřu každý kousek čerstvým olejem a květák je jak z friťáku. Uvnitř měkký, navrchu krásně křupavý a s nepřepáleným olejem. Nakonec můžete nechat okapat na ubrousku. Je to rychlé a zdravější.
Jitka dne 6.10.2012 04:51:06

xxxxx dne 19.9.2012 13:37:31

dne 1.5.2012 17:37:54
pytliky jsou super,mene spinaveho nadobi a mene piplani se,tenhle napad mam puvodne od babicky nejdriv jsem kroutila hlavou,ale po vyzkouseni jen chvaaliim :o)Diky babinko
Lara.Fox. dne 15.4.2012 16:21:10
Se sáčkem fakt mínˇ práce:-)Květák vařit s bobkovým listem,méně jde citit při vaření,taky dobrý fígl:-)
FINE dne 12.4.2012 17:07:37
s tim mikrotenovým sáškem, jak píše Kerstin před mnoha lety je super nápad :-)
Pavla dne 1.4.2012 11:01:18
Květák krátce povařím v osolené vodě,z mouky a vajec umíchám husté těsto, osolím a namáčím v něm růžičky květáku,které obaluji ve strouhance a potom smažím do zlatova.Obal pří smažení neodpadává protože těsto lépe drží v růžičkách květáku.
TONY dne 10.10.2011 11:21:36
Dnes jsem dělala smažený květák aniž bych ho předem uvařila a byla to velká chyba!V podstatě to můžu vyhodit,je to hnusný!
Vera dne 2.8.2011 14:59:39
dobrý den,můj názor je takový,květák každopádně povařit a jedna moje rada navíc při obalování v trojobalu,tak do rozšlehaného vejce přidat pár kapek oleje,strouhanka lépe přilne a neopadává do oleje
gríša dne 4.10.2010 10:13:00
My máme smažený květák doma moc rádi a jíme ho často.Ale ten předem nepovařený nám teda vůbec nechutná je prostě moc tvrdý.I při pomalém pečení to prostě není onoo.
dne 29.9.2007
Květák je daleko lepší pokud se předem nepovaří, ale rovnou syrový se rozdělí na růžičky a obaluje v trojobalu, vyzkoušeno :-)
Lucka R. dne 18.2.2006
I já ho tak dělám a dávám za pravdu Lucce.
Jana H. dne 18.2.2006
Po uvaření květáku v osolené vodě, ještě květák jednou posolím, protože jak není správně slaný, je mdlý.
kerstin dne 26.6.2002
Při obalování v hladké mouce a ve strouhance používám mikrot. sáčky, ve kterých květák přetřásám. Je to rychlejší.
kerstin dne 26.6.2002
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".