Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Sirup z květu černého bezu
(fha)
recept číslo: 599
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

50 květů černého bezu
3 citrony
50 g kyseliny citrónové
4 litry převařené vody
4 kg cukru
1/2 sáčku Petolu

 

Postup

Převařenou vodu necháme vychladnout. Potom do ní přidáme květy černého bezu, citróny dobře omyté a nakrájené na kolečka a kyselinu citrónovou. Necháme 24 hodin stát. Potom zcedíme přes plátno, přidáme cukr a Petol a mícháme, až se cukr rozpustí. Nalijeme do lahví a uzavřeme. Je vhodný při nachlazení. Babička kořenářka říkává: Před křížkem klekni, před bezem smekni.

Názory čtenárů

A my bez vaření: 12 květů bezu do 1 litru vody na 24 hodin, potom přecedíme a za studena rozpustíme 1 kg cukru a 1 kyselinu citrónovou - podle chuti může být i méně. Letos jsem přidala med a citrónovou šťávu. Je to mňamka. Uchováváme v lednici.
alik dne 31.5.2011 12:51:03
My děláme bezinkový med trochu jinak: 25 květů černého bezu, 1 velký citron, 1 litr vody, 1 kg cukru. Citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Květy opláchneme a odstřiháme velké stonky. Květy povaříme s citronem v litru vody asi 20 min a necháme vyluhovat 24 hodin. Druhý den přecedíme přes plátno. Do vzniklé šťávy přidáme 1 kg cukru krupice a vaříme tak dlouho, ža se začne táhnout. Ještě horké plníme do sklenic. Použití je stejné - při nachlazení do čaje nebo jako "bezinkový punč" s citronem. Fakt to pomáhá. A to rčení znám takhle: Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.
preclik dne 13.5.2008 09:17:00
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".