Mléko mírně zahřejeme, přidáme do něj půl lžičky cukru a rozdrobíme droždí. Necháme kynout na teplém místě. Také tuk si rozehřejeme a necháme zchladnout. Odvážíme si ostatní suroviny na těsto, přidáme vykynuté droždí a vlahý tuk. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, trochu na povrchu pomoučíme a necháme kynout, až se jeho objem zdvojnásobí. Zatím si vymastíme plechy na pečení, připravíme tvarohovou náplň smícháním tvarohu, mléka a cukru. Kompotované meruňky necháme okapat (šťávu použijeme jinde), rozinky propláchneme teplou vodou a také necháme okapat. Tuk, cukr a mouku zpracujeme rukama na posýpku (drobenku, žmolenku). Vykynuté těsto si rozdělíme asi na 16 stejných dílů, vytvoříme bochánky a necháme je ještě chvíli kynout pod utěrkou. Každý bochánek potom rukama roztáhneme, uprostřed mírně stiskneme a necháme vyšší okraje. Koláč potřeme tvarohovou náplní, na každý dáme dvě půlky meruněk řeznou plochou dolů, přidáme několik rozinek a posypeme drobenkou. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem - budou se pěkně lesknout. Dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů. Hotové můžeme ještě lehce posypat moučkovým cukrem.
Další varianty náplní záleží jen na surovinách, které máte k dispozici. Tvarohová náplň se může kombinovat s jahodami, třešněmi, višněmi, malinami i ostružinami. Koláče lze samozřejmě dělat i s povidly či marmeládou