Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Guláš ukrutný*
(vde)
recept číslo: 54
ukrutny.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g hovězí kližky
2 nožičky párků
2 větší cibule
3-4 stroužky česneku
1 malá sklenice sterilovaného leča
sůl
mletý pepř
olej
chilli nebo tabasco
majoránka
nastrouhaný tvrdý sýr
naťová cibulka
1 lžíce hladké mouky
2 dcl zakysané smetany

 

Postup

Guláš vaříme pokud možno v papiňáku - pokud jej nemáte, je nutné si popsaný postup přizpůsobit tj. zejména prodloužit dobu dušení masa. Ještě než začneme s jeho přípravou, zásobíme se dostatečným množstvím piva. Guláš má jméno ukrutný proto, že po něm následuje ukrutná žízeň...

Omyjeme hovězí maso a nakrájíme si jej na kostky. Oloupeme cibuli a také ji nakrájíme na kostičky. V papiňáku rozpálíme olej, na něm zpěníme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky a krátce osmahneme, aby se zatáhlo. Podlijeme jej horkou vodou nebo ještě lépe horkým masovým vývarem (množství podle velikosti papiňáku) a papiňák uzavřeme. Dusíme 25 minut, poté papiňák otevřeme, přidáme nakrájenou uzeninu, vše zalijeme lečem, osolíme, opepříme, přidáme chilli, rozetřený česnek a majoránku a chvíli společně povaříme. Občas zamícháme. Jakmile všechny suroviny změknou, zahustíme zakysanou smetanou. Pokus se nám zdá guláš řídký, můžeme jej ještě poprášit trochou mouky. Místo smetany lze guláš také zahustit nastrouhaným tvrdším chlebem. Podáváme s přílohami, které jsou ke guláši obvyklé - s chlebem, pečivem či těstovinami. A s nezbytnou sklenicí oroseného piva...

Názory čtenárů

Tak to je bomba, uvařím ještě dnes, všechno ostatní počká....jdu koupit maso...
maj dne 25.8.2005
Nevěděla jsem co uvařit a syn si vybral tento recept.Tak jsem dnes tento gulášek uvařila a celá rodina se oblizovala. Syn pěl chválu, že takový už dlouho nejedl a dcera, která je vejmrza na jídlo si přidala dvakrát. Jenom se strachovali,aby zbylo i na zítra, přestože jsem ho udělala trochu víc.Jejich slova: fakt moc dobrý... a zbyl? Takže už vidím , že ho budu vařit asi častěji.
Jana H. dne 19.5.2005
Nastrouhaný tvrdý sýr je na posypání guláše těsně před servírováním. Na obrázku se asi roztavil v horkém guláši.
Česká hospodyňka dne 24.6.2003
chcem vyskusat tento recept len mi tu chyba v navode dodatok kedy sa ma pridat syr..... ale myslim, ze asi na koniec na zahustenie alebo sa myslim???
dne 12.6.2003
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".