Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Univerzální piškotová buchta
(vde)
recept číslo: 49
ovopiskot.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

250 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
5 vajec
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek do pečiva
1/4 l mléka
citronová kůra
 

Postup

Nejdříve si oddělíme bílky a žloutky. Ve větší míse třeme pět žloutků s krupicovým a vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. V jiné nádobě vyšleháme z pěti bílků tuhý sníh (při otočení nádoby by měl zůstat na svém místě). Do mouky dobře rozmícháme jeden kypřící prášek. Mouku postupně přidáváme do ušlehaných vajíček s cukrem, přiléváme také po částech vlahé mléko. Nakonec lehce zamícháme sníh. Vznikne poměrně řídké a nadýchané těsto, které lze jej použít pro různé moučníky.
Bábovka:
Část těsta oddělíme a obarvíme kakaovým práškem. Vymastíme velkou formu na bábovku, vysypeme moukou a nalijeme nejdříve světlé a potom tmavé těsto. Abychom dosáhli zajímavého barevného efektu, zlehka projedeme těsto ve formě krouživým pohybem vidličkou - tím dojde k promísení tmavého a světlého těsta. Bábovka je poměrně velká a peče se v mírně zahřáté troubě asi 45 minut.
Bublanina:
Těsto nalejeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný hlubší plech. Posypeme čerstvým ovocem - nejvhodnější je drobné ovoce jako rybíz nebo borůvky. Větší druhy ovoce je nutno rozkrájet na kousky a obalit ještě předtím v hrubé mouce. Pečeme opět zvolna ve středně vyhřáté troubě.
Ovocné řezy:
Těsto nalejeme na vymaštěný a moukou vysypaný hlubší plech a zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí poklademe povrch buchty ovocem (rybíz, porůvky, jahody nakrájené na poloviny, meruňky nakrájené na měsíčky, kiwi, plátky banánů apod.). Ovoce lze různě kombinovat a vytvářet na povrchu moučníku zajímavé barevné obrazce. Zalijeme průsvitným ovocným rosolem a necháme vychladnout.

Názory čtenárů

dotaz na Jarku-kde je prosím v tomto receptu zmínka o marmeládě?
miri dne 6.2.2012 21:05:37
Moje středně vyhřátá trouba je na 180 st. C. Ale každá trouba je trochu jiná, chce to vyzkoušet.
Česká hospodyňka dne 30.1.2011 16:23:22
kolik je středně vyhřátá trouba prosím?kolik stupňů?
Pája dne 30.1.2011 12:31:26
Bábovka velmi dobrá,má hezký vzhled.Díky Martin,Písecko 14.11.2009
Martin dne 15.11.2009 09:10:45
Piškot byl velmi rychlý a dobrý. Všichni na něm ocenili to, že není suchý, nýbrž pěkně vláčný. Marmeláda se může nahradit tvarohem.
Jarka dne 22.2.2002
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".