Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jahodová roláda
(vde)
recept číslo: 461
jahodrol.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

140 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
5 vajec
na špičku nože prášku do pečiva
1 malá sklenice jahodového kompotu
(nebo čerstvé jahody)
světlý máslový krém

 

Postup

Mouku, vejce a cukr dáme do šlehače a ušleháme do pěny. Pečící plech vyložíme papírem na pečení (i ze stran), který lehce potřeme olejem. Ušlehanou hmotu na plech rovnoměrně rozprostřeme a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Jakmile těsto začne zlátnout a na okrajích plechu se "odděluje", je upečené. Jakmile trochu vychladne (ale musí být ještě teplé), sejmeme ho z plechu a i s pečícím papírem zkusíme zatím ještě prázdnou roládu zavinout. Protože je ještě vláčná, dobře se tvaruje. Zatím si připravíme krém - postupujeme podle návodu na zakoupeném polotovaru na světlý máslový krém. Čerstvé jahody opláchneme, necháme okapat, odstraníme stopky a jahody nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny. Použijeme-li kompotované jahody, necháme je na sítku okapat a v případě potřeby je také pokrájeme. S použitím zmražených jahod nemám příliš zkušeností, ale jistě by to také šlo. Roládu opatrně rozvineme, potřeme na vnitřní straně krémem, rovnoměrně poklademe jahodami a znovu pevně zavineme. Při tomto posledním zavinování odstraňujeme papír na pečení, který nám až dosud pomáhal při manipulaci s roládou. Hotovou roládu zabalíme pevně do alobalu a necháme v chladu trochu ztuhnout. Před podáváním ji můžeme pocukrovat nebo ozdobit šlehačkou a čokoládou.
Poznámka: Lze samozřejmě vymyslet i další varianty této rolády, podle toho jaké drobné ovoce máte k dispozici. Velice dobře chutná a vypadá i s borůvkami nebo s malinami.


Názory čtenárů

neměl by se ušlehany sníh z bílků vmíchat do utřených žloutků z cukrem? a pak mouka? příjde mi to divný, že celá vejce šlehám se vším...?co?
mlouka dne 23.6.2011 18:54:55
je to fakt dobrý
spirek dne 25.6.2009 14:09:24
poněkud fádní
dne 11.4.2008 10:57:36
Mouka se nešlehá,ale vmichá do ušlehané hmoty vařečkou, a ani nemusíme stáčet prazdnou roladu.Dobře upečený korpus lze dobře stočit i naplněný.
dne 12.5.2006
ten krém v roládě na obrázku mi přijde nějaký sražený.
můrka dne 7.5.2004
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".