Můžeme použít vepřové maso z kýty nebo z krkovičky - záleží na tom, zda chceme mít řízky libovější či tučnější. Pokud krájíme maso sami, ukrojíme si plátky "přes vlákno". Každý plátek masa naklepeme (ne příliš) z obou stran a posolíme. Do misek si připravíme hladkou mouku, strouhanku a do poslední misky rozklepneme dvě vejce a přidáme asi 1/4 l mléka nebo stejné množství světlého piva, špetku soli a směs důkladně vidličkou nebo metličkou rozšleháme. Posolené plátky masa postupně obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Strouhanku na obou stranách důkladně přitiskneme, aby při smažení odpadávala co nejméně. Smažíme v rozpáleném tuku (olej, sádlo). Ideální pro smažení řízků je fritovací hrnec - řízky v něm smažíme při teplotě 170 stupnů a nenecháváme je zbytečně moc ztmavnout, aby se nevysušily. Řízky podáváme s bramborem či bramborovým salátem a kolečkem citronu.