Samozřejmě můžete namítnout, že boloňskou omáčku na špagety můžete koupit v prášku a udělat za několik minut. To je pravda, když však zatoužíte zjistit, jaký je rozdíl mezi práškovou a skutečnou boloňskou omáčkou na spagety, můžete použít následující recept.
Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek také oloupeme a prolisujeme nebo utřeme se solí. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na drobné kostičky. Bylinky opláchneme a svážeme do svazečku. Nemáme-li čerstvé, lze nahradit sušenými. Rajčata opláchneme, nakrojíme slupku, spaříme je horkou vodou. oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Přidáme mrkev, česnek a také osmahneme. Doplníme mletým masem a podusíme jej. Přilijeme mléko a na mírném ohni vaříme, až se tekutina odpaří. Potom přilijeme bílé víno, promícháme a opět mírně vaříme dokud se tekutina neodpaří. Potom přidáme rajčata, rajčatový protlak, svazek bylinek, osolíme a opepříme. Vaříme asi 1-2 hodiny, velmi mírně a za občasného míchání. Svazek zeleniny nakonec vyjmeme a případně dochutíme. Tuto omáčku navršíme na uvařené špagety a posypeme strouhaným sýrem.
Poznámky: Vaření této omáčky je výhodné zejména v létě, kdy je dostatek vyzrálých a levných rajčat a kdy jsou také k dispozici čerstvé zelené bylinky, které omáčce dodají tu správnou chuť a vůni. Lze je samozřejmě nahradit i sušenými bylinkami, ale protože tyto mají výraznější vůni, vybereme z výše uvedených jen dva druhy a také s množstvím to nepřeháníme. Tato omáčka má také tu výhodu, že ji lze zmrazit a následně použít bez snížení kvality omáčky. Můžete proto využít této skutečnosti a porce omáčky si zmrazit do zásoby. Uprostřed sychravého podzimního večera se vám takto připravená omáčka bude určitě hodit.