Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Čokoládový dort
(vde)
recept číslo: 400
cokodort.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

150 g másla
150 g hořké čokolády
150 g cukru krupice
6 vajíček
150 g polohrubé mouky
rybízová zavařenina
čokoládová poleva
šlehačka a ananas na ozdobení
 

Postup

Máslo nakrájíme na tenké plátky a necháme změknout. (Lze dát i na 15 sekund do mikrovlnky.) Přidáme k němu odvážený cukr a třeme. Postupně přidáváme žloutky, bílky odkládáme do nádoby, ve které je budeme šlehat. Stále třeme (nejlépe při nějakém zajímavém rozhlasovém či televizním programu). Výše uvedené množství čokolády nastrouháme, přidáme lžíci vody a dáme na chvíli změknout do trouby (nebo také na 20 sekund do mikrovlnky). Rozměklou čokoládu přidáme ke třené hmotě a rozmícháme. Odvážíme si mouku, ušleháme bílky z šesti vajíček. Mouku i sníh přidáváme postupně a už jen lehce vmícháváme. Dortovou formu si vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou, hotové těsto do ní nalijeme. Pečeme v troubě při teplotě asi 200 stupňů. Ke konci pečení zkoušíme špejlí, zda je dort dobře propečený i uprostřed. Jakmile dortový korpus vychladne, rozkrojíme jej vodorovně na tři stejně silné části. Na řezné ploše je dost namažeme ostrou rybízovou zavařeninou (trochu se vsákne), díly dortového korpusu dáme na sebe a zatížíme například prkénkem. Necháme chvíli odpočinout v chladnu. Zatím si připravíme čokoládovou polevu (buď svou oblíbenou nebo rozpustíme kupovanou hotovou polevu). Tu rozetřeme na povrch i boky dortového korpusu. A potom už dort čeká pouze na ozdobení podle vaší fantazie. Rozhodně použijte bílou šlehačku, ta tmavému dortu sluší a jako doplněk jakékoliv barevné ovoce (višně, kiwi, ananas, jahody).

Názory čtenárů

Proč se dává cukr krupice? Já dávám mletý cukr, hodně se vyšlehá.
Katka dne 12.3.2011 11:10:32
Proč se dává cukr krupice? Já dávám mletý cukr, hodně se vyšlehá.
Katka dne 12.3.2011 11:10:07
Zdravím! Chystám se ho upéct na víkend, tak se těším, jak to dopadne, ráda zkouším nové receptíky - hlavně sladké :-)) Chci se zeptat, jak dlouho se dort peče? Díky a přeji hezký den: Petruna
dne 27.11.2009 11:43:56
je málo čokoládový
lojza dne 28.10.2009 13:14:44
Velice pěkný a dobrý dort.Vaše recepty jsou opravdu pěkně přehledné.Přeji hodně štěstí
dne 19.5.2009 12:30:34
jako ja souhlasím toto je velmi chutny a takly pekne vypadající dort je strašně chutný
irenka fojtíková dne 31.12.2007
Srdečně blahopřeji .Jste opravdu jedničky.Vaše recepty jsou přehledné, což je důležité a zvládne je snad každý a to je ten pravý účel.Blahopřeji, hodně úspechů do dalších let.
Dudová-Ostrava dne 8.10.2001
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".