Příprava povidel bývá vždycky pracná, s tím je třeba počítat.
Začínáme oloupáním jablek a odstraněním jádřinců. Očištěná jablka potom nakrouháme na okurkovém struhadle. Pro přípravu povidel použijeme ideálně velký a hluboký plech z trouby, na který rozprostřeme nastrouhaná jablka. Posypeme krupicovým cukrem (můžeme použít i třtinový), přidáme šťávu vymačkanou ze dvou pomerančů, jablečný ocet, namleté hřebíčky a celé svitky skořice a hvězdičku tymiánu. Směs na plechu lžící promícháme a necháme přes noc uležet.
Druhý den rozehřejeme troubu na 150 st. C a při této teplotě zvolna pečeme 3 hodiny. Zhruba jednou za půl hodiny lehce lžící promícháme. Během pečení se ze směsi odpařuje tekutina, mění se barva a zmenšuje se objem. Délka pečení je orientační, záleží dost na výšce vrstvy jablek na plechu. Vyšší vrstva může znamenat delší pobyt v troubě. Zda je hotovo, odzkoušíme kápnutím malého množství horké jablečné hmoty na talířek. Po pár vteřinách otočíme a když se hmota na talířku drží, je hotovo. Pokud chceme mít hmotu hladkou, rozmixujeme jí ponorným mixérem. Můžeme přidat i lžíci rumu.
Naplníme do čistých sklenic, při plnění sklepáváme, aby tam nezůstaly vzduchové bubliny. Sklenice zavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Jablečná povidla se dají použít do buchet, na vdolky či lívance. Výborné jsou v kombinaci se zakysanou smetanou.