Na holandský řízek existuje řada receptů, já ho připravuji takto:
K mletému masu přidáme nastrouhaný sýr, trochu soli (spíše méně, sýr bývá dost slaný), trochu pepře, vajíčko rozmíchané v mléce a drobně nasekanou pažitka. Rukama dobře zpracujeme a pak necháme masovou hmotu asi půl hodiny odpočinout v chladnu.
Zatím si připravíme trochu hladké mouky, strouhanku a rozšlehané vajíčko s trochou soli a mléka na obalení. Z masové směsi tvoříme placičky asi cm vysoké, každou obalíme nejdříve v mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji. Na první straně spíše prudčeji, na druhé straně trochu mírněji. Nesmažíme dlouho, ale osmažený řízek ještě přesuneme asi na 10 minut do trouby rozehřáté na 180 st. C.
Podávám s bramborem či s bramborovou kaší, jako přílohu lze použít třeba nakládanou zeleninovou směs. Zajímavou přílohou je i tzv. teplý bramborový salát, se kterým podávají holandský řízek v hradeckém hotelu Černigov.