Cibuli oloupeme a nakrájíme. Pokrájíme také maso. V kastrolu rozpálíme olej a cibuli na něm orestujeme. Přidáme maso a opečeme ho po všech stranách, aby se zatáhlo. Přidáme asi lžičku soli, lžičku sladké papriky, lžičku drceného kmínu a rajčatový protlak, zalijeme asi polovinou černého piva a promícháme. Dusíme zvolna pod pokličkou. Občas promícháme, podle potřeby přidáme pivo (pokud už je spotřebované, tak vodu).
Asi po hodině dušení přidáme oloupané a jemně nastrouhané brambory, prolisovaný česnek a pokrájenou chilli papričku (nebo feferonku). Promícháme a dále dusíme, dokud není maso měkké. Může to trvat další hodinu. Pozor, po přidání brambor má guláš snahu se přichycovat ke dnu, mícháme proto častěji. Ke konci ochutnáme a dochutíme podle potřeby.
Podáváme s chlebem či s knedlíkem, případně se sklenicí studeného piva.